NY Times dă în judecată Comisia Europeană, pe tema vaccinurilor anti-Covid de la Pfizer
Cotidianul american The New York Times a dat Comisia Europeană (CE) în judecată pentru că Executivul de la Bruxelles nu a făcut publice mesajele care au făcut obiectul unei corespondențe între președinta CE, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid, în 2020, anunță Politico.
Prestigioasa publicație a chemat la bară Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție, argumentând că Bruxelles-ul are obligația legală de a face publice mesajele dintre cei doi, în condițiile în care acestea ar putea conține informații esențiale privitoare la acordurile semnate între Uniunea Europeană și Pfizer pentru dozele de vaccin anti-Covid. Interesul public în acest sens este justificat, întrucât contractul final are o valoare uriașă, de câteva miliarde de euro.
Dosarul a fost depus pe 25 ianuarie, iar luni a fost publicat în registrul Curții Europene de Justiție. Deocamdată, nu sunt disponibile alte informații detaliate. Două surse familiarizate cu problema au confirmat detaliile cazului către publicația citată.
Reprezentanții The New York Times a refuzat să comenteze pe marginea subiectului. Ulterior, publicația a emis o scurtă declarație:
”The NY Times depune multe cereri de acces la informații publice. Nu putem comenta în acest moment cu privire la subiectul acestui proces.”
Nici serviciul de presă al Comisiei Europene nu a dorit să comenteze informațiile.
Procesul are la bază informațiile dezvăluite în cadrul unei anchete din ianuarie 2022 a Ombudsman-ului European Emily O’Reilly, care a identificat deficiențe în ceea ce privește tentativa Comisiei Europene de a reconstitui mesajele text din conversația celor doi înalți oficiali, în urma unei cereri de acces public la informații depuse de jurnalistului Alexander Fanta, din partea netzpolitik.org, un portal de știri în limba germană specializat în drepturi și cultură digitale.
Ancheta Ombudsman-ului European a ajuns la concluzia că reprezentanții Comisiei nu au cerut în mod explicit funcționarilor din cadrul cabinetului președintei Ursula von der Leyen să caute mesajele text solicitate.
Ca răspuns la anchetă, comisarul UE pentru valori și transparență, Věra Jourová, a susținut că mesajele text ar fi putut fi șterse, în condițiile în care, în general, mesajele text nu sunt păstrate în telefoane și au, în esență, o durată de viață scurtă.
Cotidianul german Bild a intentat anterior o serie de procese împotriva Comisiei pentru a solicita dezvăluirea unor documente legate de negocierile pentru cumpărarea vaccinurilor produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.
Deși mai multe dintre cererile depuse au fost respinse de către instanțe, Bild a obținut unele documente legate de discuții, inclusiv anumite corespondențe prin e-mail începând din iunie 2020.