Închide

O dimineață de luni (mai) liniștită: Prețurile gazelor scad, Germania aproape și-a umplut depozitele

Avatar
Aerial view of cargo ship on dock

Fotografie de Tom Fisk pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Prețurile gazelor naturale din Europa au scăzut, luni dimineața, în cel mai rapid ritm din luna aprilie încoace, după ce ministrul german al Economiei a declarat că depozitarea gazelor naturale decurge chiar mai repede decât fusese planificat, scrie Bloomberg.

La Amsterdam, contractele futures de referință pentru luna următoare au scăzut cu până la 16%, la 286 de euro pe MWh, după ce săptămâna trecută cotațiile crescuseră cu aproape 40%.

În Germania, depozitele de gaze se umplu rapid, potrivit ministrului Economiei de la Berlin, Robert Habeck. Cea mai mare economie din regiune este programată să își atingă obiectivul de umplere a depozitelor de 85%, programat pentru octombrie, încă de luna viitoare, a declarat el duminică.

Fără îndoială, situația aprovizionării cu gaze rămâne foarte delicată, pe fondul crizei energetice fără precedent pe care trebuie să o traverseze Europa. Scăderea fluxurilor de gaze naturale din Rusia, întreruperile de aprovizionare din Norvegia și creșterea concurenței pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate sunt factori esențiali care influențează piața și care nu vor dispărea prea curând.

Guvernele pun în aplicare diverse măsuri pentru a ușura povara asupra consumatorilor, anunțând planuri care însumează circa 280 de miliarde de euro, dar chiar și această sumă s-ar putea dovedi insuficientă.

În acest context, Cehia, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, va convoca o reuniune extraordinară a miniștrilor energiei, pentru a discuta și a găsi posibile soluții unitare, la nivelul întregului bloc comunitar.

Un alt motiv de îngrijorare este oprirea gazoductului Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie, pentru lucrări de întreținere. Temerile sunt că rușii ar putea găsi pretexte pentru a nu mai relua tranzitul de gaze prin gazoductul din Marea Baltică, crescând suplimentar presiunea pe partea de ofertă.

scroll to top