Închide

O ediţie veche de peste 400 de ani a primei cărţi cu piese de Shakespeare, vândută cu o sumă incredibilă

Avatar
a book, open book, read

Fotografie de 5598375 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Un exemplar original al primei cărţi cu piese de William Shakespeare a fost vândut pentru 2,4 milioane de lire sterline la casa de licitaţii Sotheby’s din New York.

Prima publicaţie a operelor lui Shakespeare, adesea menţionată ca una dintre cele mai importante cărţi din literatura engleză, a fost scoasă la licitaţie joi seara şi cumpărată de un colecţionar privat, transmite news.ro.

Ediţia are mai bine de 400 de ani şi conţine o colecţie de 36 de piese de teatru.

Au fost tipărite doar 750 de exemplare ale manuscrisului, dintre care doar de aproximativ 220 se ştie că au supravieţuit.

Fără Primul Folio ar fi fost posibil ca 18 dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Shakespeare, inclusiv „Macbeth”, „The Tempest”, „Julius Caesar” şi „Twelfth Night”, să se fi pierdut, deoarece nu au supravieţuit manuscrise contemporane ale pieselor lui Shakespeare.

Partenerii lui Shakespeare din compania de actorie, John Heminge şi Henry Condell, au adunat piesele în cartea care a fost publicată în 1623, la şapte ani de la moartea dramaturgului.

Vândute ultima dată în 1996, piesele aparţineau unui „colectionar privat important”. Cartea a fost deţinută iniţial de familia Gordon, numele fiind prezent în texte.

Manuscrisul a trecut ulterior prin mâinile activistului politic şi istoricului britanic RW Seton-Watson şi a fost cumpărat ulterior de Abel E Berland, un director imobiliar şi bibliofil din Chicago. Conţine diverse adnotări şi marcaje de la proprietarii săi de-a lungul secolelor.

Se crede că textul scos la licitaţie, joi, este unul dintre doar 20 care au rămas în proprietate privată. British Library deţine cinci exemplare, restul fiind expuse în muzee şi biblioteci din întreaga lume.

scroll to top