Închide

O mare țară europeană ignoră energia “verde” nucleară și își închide toate centralele de acest tip

Avatar
skull, atom, energy

Fotografie de OpenClipart-Vectors pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Spania a confirmat miercuri planurile de a închide centralele nucleare ale ţării până în 2035, prezentând măsuri energetice, inclusiv termene prelungite pentru proiectele din surse regenerabile şi licitaţii ajustate pentru surse regenerabile, transmite Reuters.

Gestionarea deşeurilor radioactive şi dezmembrarea centralelor, a căror oprire va începe în 2027, va costa aproximativ 20,2 miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) şi va fi plătită de un fond susţinut de operatorii centralelor, a spus guvernul.

Viitorul centralelor nucleare ale ţării, care generează aproximativ o cincime din energia electrică a Spaniei, a fost o problemă fierbinte în timpul campaniei electorale recente, iar Partidul Popular (PP) conservator, aflat în opoziţie, s-a angajat să inverseze eliminarea planificată.

Mai recent, unul dintre principalele lobby-uri de afaceri a cerut extinderea utilizării acestor centrale.

Printre alte măsuri s-au numărat modificările aduse regulilor care guvernează dezvoltarea de noi proiecte de energie verde şi licitaţiile de energie regenerabilă.

Guvernul a fost de acord să prelungească termenele administrative cheie pentru noile proiecte.

Termenul pentru obţinerea unei autorizaţii de construire, de exemplu, a fost majorat cu şase luni, la 49 de luni.

Licitaţiile pentru energie regenerabilă pot include acum criterii calitative care să ţină cont de standardele sociale şi de mediu, pentru ”a recunoaşte valoarea adăugată a produselor europene”, a spus Ministerul Energiei într-un comunicat.

scroll to top