O nouă goană după aur: Băncile centrale tind să își crească rezervele, pe fondul instabilității globale

, , ,
Autor:    -  
Three gold bars against dark background
Fotografie de Michael Steinberg pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Un sondaj recent realizat de Consiliul Mondial al Aurului (World Gold Council) indică faptul că băncile centrale din întreaga lume se raportează tot mai mult la aur ca la o investiție excelentă pentru rezervele bancare, iar estimările și planurile acestora arată că, probabil, își vor crește deținerile de aur în următoarele douăsprezece luni, transmite Bloomberg.

Tendința de dirijare a rezervelor înspre aur este pusă, în principal, pe seama preocupărilor tot mai mari cu privire la o posibilă criză financiară globală, băncile centrale din piețele emergente și din economiile în curs de dezvoltare – adică aproximativ un sfert dintre respondenții la sondaj – arătând că intenționează în mod ferm să își crească rezerva de aur în intervalul următoarelor douăsprezece luni. În urmă cu un an, doar 21% dintre respondenții la sondajul similar răspundeau în acest fel.

Schimbările anticipate în sistemul monetar internațional și preocupările cu privire la riscurile economice tot mai mari în economiile din care provin monedele în care le sunt constituite rezervele sunt, la rândul lor, factori majori în modelarea politicilor băncilor centrale cu privire la rezerve. La acestea, se adaugă creșterea inflației, înăsprirea politicilor monetare și, desigur, războiul declanșat de Rusia în Ucraina, care perturbă și mai mult lanțurile de aprovizionare și potențează incertitudinile geopolitice.

”Situațiile geopolitice sunt mult mai volatile decât în trecut și nici măcar nu știm cât va mai persista această situație. Ceea ce știm clar este că aurul și-a dovedit caracteristicile de activ de refugiu sigur în acest tip de situații, iar acesta este un aspect pe care băncile centrale îl iau în considerare”, a declarat Shaokai Fan, Global Head of Central Banks la Consiliul Mondial al Aurului.

Băncile centrale din piețele emergente sunt optimiste în ceea ce privește viitorul aurului în sistemul monetar internațional, în vreme ce apetența pentru dolarul american este în scădere, a mai spus Fan.

Sondajul a mai arătat că majoritatea respondenților se așteaptă ca ponderea aurului în rezervele totale ale băncilor centrale să crească în următorii ani, grație faptului că însușirile sale principale – cea de etalon valoric, precum și capacitatea sa de a performa bine chiar și în perioadele de criză – sunt în continuare apreciate de bancherii centrali.

Sondajul a fost realizat între 23 februarie și 29 aprilie, pe un eșantion cuprinzător de 57 de bănci centrale din întreaga lume, mai arată Consiliul Mondial al Aurului.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!