O singură tranzacție Bitcoin consumă aceeași cantitate de apă folosită pentru a umple o piscină
O singură tranzacție Bitcoin ar putea folosi aceeași cantitate de apă necesară pentru a umple o piscină de grădină, potrivit unui nou studiu privind cea mai populară criptomonedă din lume, potrivit Euronews.
Acesta estimează că în 2021 mineritul Bitcoin, utilizat în parte pentru a crea noi Bitcoins, a consumat peste 1.600 de gigalitri de apă la nivel mondial, fiecare tranzacție Bitcoin utilizând în medie 16.000 de litri de apă.
Scara mare a consumului de apă al mineritului Bitcoin ar putea avea un impact asupra apei potabile dacă acesta continuă să funcționeze fără reglementări, în special în țările care se luptă deja cu lipsa apei, inclusiv în Statele Unite, susține studiul publicat miercuri în revista Cell Reports Sustainability.
Mineritul Bitcoin necesită o putere de calcul uriașă pentru a rezolva ecuații matematice pe internet. Răspunsurile corecte sunt apoi recompensate cu o parte din valoarea Bitcoin.
Apa, care se evaporă, este folosită pentru a răci computerele din marile centre de date și, de asemenea, pentru a reduce temperatura centralelor electrice pe bază de cărbune și gaze, care alimentează, de asemenea, computerele de minerit Bitcoin.
“Este doar o piscină din curtea din spate care se duce, se ridică în aer și se evaporă literalmente, în medie, la fiecare tranzacție Bitcoin”, a declarat Alex de Vries, autorul studiului și doctorand la Vrije Universiteit Amsterdam.
Impactul asupra mediului al mineritului de Bitcoin a fost documentat pe larg, cele mai recente date ale Universității Națiunilor Unite arătând că, pentru anul 2020, consumul de energie al criptomonedei a fost mai mare decât consumul total de energie al unei țări precum Pakistanul în aceeași perioadă.
Cu toate acestea, cât de multă apă folosește o tranzacție Bitcoin a fost rareori raportată și este posibil să crească.
Odată cu creșterea prețului Bitcoin la peste 38.000 de dolari (34.600 de euro), în creștere cu aproape cinci procente într-o săptămână, de Vries a declarat că se așteaptă ca și consumul de apă al Bitcoin să crească la 2.300 de gigalitri, cu peste 40% mai mult decât în 2021.
Raportul susține că acest lucru va fi o problemă pentru țările din Asia Centrală, cum ar fi centrul de minerit Bitcoin din Kazahstan, unde climatul uscat pune presiune asupra rezervelor de apă dulce.
SUA utilizează, de asemenea, o cantitate mare de apă pentru mineritul Bitcoin, care este responsabil pentru consumul a tot atâta apă cât 300.000 de gospodării americane sau un oraș precum Washington DC, a estimat studiul.
Adevărata soluție și jocul pierzător
De Vries susține că utilizarea energiei regenerabile în locul electricității nu ar fi o soluție pentru reducerea amprentei de carbon a Bitcoin.
“Chiar vreți să cheltuiți energie eoliană și solară pentru cripto? În multe țări, inclusiv în SUA, cantitatea de energie regenerabilă este limitată. Cu siguranță că poți muta o parte din aceste surse de energie regenerabilă pentru cripto, dar asta înseamnă că altceva va fi alimentat cu combustibili fosili”, a spus el.
Dar el susține că, dacă Bitcoin și-ar schimba tehnologia pentru a fi mai prietenoasă cu mediul, daunele aduse mediului de către cripto s-ar inversa peste noapte.
Bitcoin folosește modelul Proof of Work, care funcționează ca un joc competitiv de ghicit numere, iar prima persoană care rezolvă puzzle-ul primește o sumă fixă de criptomonedă.
Acest sistem necesită o rețea globală de calculatoare care să funcționeze în același timp atunci când are loc o tranzacție și, prin urmare, o cantitate mare de energie.
În sistemul Proof of Stake, însă, nu este nevoie de hardware care consumă energie, deoarece se achiziționează monede, care sunt puse ca garanție în procesul de miză, iar apoi are loc o selecție aleatorie prin intermediul software-ului.
Cât de puternică este mașina dvs. nu vă crește șansele de a câștiga și de a putea crea următorul bloc pentru blockchain. Singurul lucru care îți crește șansa de a câștiga este doar obținerea mai multor monede.
Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă, a făcut trecerea la Proof of Stake în 2022 și rămâne la fel de popular și astăzi.
Bitcoin ar putea face aceeași schimbare, dar de Vries susține că minerii Bitcoin sunt mai tradiționali și nu vor să zguduie barca pentru a-și păstra investiția.
“Faptul că nu schimbă lucruri este ceea ce dă valoare Bitcoin, chiar dacă, de fapt, a nu schimba lucruri este probabil cel mai riscant lucru pe care îl pot face”, a spus el. “Cantitatea de monede care sunt minate continuă să scadă. Iar până în anul 2040, ultimul Bitcoin va fi minat și atunci nu vor mai exista bani pentru acești mineri. “Așa că, pe termen lung, ei cam joacă acest joc perdant”.