Închide

O superputere militară stă să se nască nu departe de România. Vor avea peste 1000 de tancuri de luptă

Avatar
Tanc Black Panther Polonia Coreea De Sus Hyundai

Colaj foto: Ministerul Polonez al Apărării

Timp de citire: 2 minute

Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 de tancuri K2, pentru care Polonia a semnat un contract de achiziţie cu firma sud-coreeană Hyundai, să fie construite de o companie poloneză, relatează EFE, informează Agerpres. Primele 180 de tancuri de producție coreeană au fost livrate deja în anul semnării contractului, 2022.

În cadrul unei conferinţe de presă la Varşovia, ministrul a adăugat că fabrica H. Cegielski – Poznan S.A. (HCP) ar putea, de asemenea, să construiască corpurile obuzierelor autopropulsate Krab şi ale vehiculelor de luptă Borsuk, ca parte a planurilor de stimulare a industriei de armament din Polonia.

Cele 820 de tancuri K2, de concepţie sud-coreeană, vor reprezenta versiuni adaptate la cerinţele şi nevoile armatei Poloniei, a specificat ministrul polonez, afirmând că, atunci când se va finaliza integrarea celor 1.000 de tancuri achiziţionate, armata poloneză va fi cea mai mare din Europa Occidentală în ceea ce priveşte numărul de tancuri de luptă.

Această decizie se înscrie în eforturile executivului polonez de a îmbunătăţi termenii din acordurile de achiziţii de armament semnate de guvernul precendent, cu condiţii precum transferul producţiei acestor arme către uzinele poloneze sau, în unele cazuri, amânarea plăţilor sau luarea în considerare a unei renegocieri a preţurilor.

Titularul de la Apărare a calificat politica de achiziţii de armament a guvernului anterior drept “dezorganizată şi ineficientă” şi a pus pe seama acestui tip de management “capacitatea scăzută de producţie” a consorţiului de stat PGZ, care grupează producătorii de arme din ţară. “Avem nevoie de timp pentru a rezolva totul”, a declarat ministrul, adăugând că

“Polonia va continua să cumpere multe arme, dar vrem ca cel puţin 50% din aceste achiziţii să fie material de producţie poloneză“.

În cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate joi la Ostrow Mazowiecka, la câţiva kilometri de Varşovia, Kosiniak-Kamysz a anunţat, de asemenea, semnarea unui contract pentru cumpărarea a 400 de drone FlyEye de fabricaţie poloneză, care vor fi folosite pentru a echipa, printre alte unităţi, Forţele de apărare teritorială, un corp de voluntari şi rezervişti care sprijină Forţele armate.

Tancul K2 “Black Panther” , construit de Hyundai, este considerat unul dintre cele mai moderne şi eficiente tancuri de pe piaţă şi este echipat cu un tun de 120 de milimetri şi o mitralieră de 12,7 milimetri, precum şi cu mijloace electronice capabile să intercepteze proiectilele trase asupra aparatului.

scroll to top