O vizită cu surprize: Mark Rutte îi face curte lui Erdoğan să-l susțină la șefia NATO

,
Autor:    -  
flag, nato, north

Timp de citire: 3 minute

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, este pe cale să își schimbe părerea despre oportunitatea ca premierul olandez Mark Rutte să preia funcția de secretar general al NATO după expirarea mandatului norvegianului Jens Stoltenberg. Ocazia potrivită va fi vizita pe care Rutte o efectuează vineri la Istanbul, susține publicația Bloomberg.

Sprijinul Turciei ar putea, la rândul său, să-l determine pe președintele României Klaus Iohannis să renunțe la candidatura sa pentru această funcție, apreciază publicația citată.

Potrivit unor surse familiarizate cu chestiunea, premierul Rutte își plătește călătoria la Istanbul din banii săi, nu din fonduri publice olandeze, considerând că este o vizită în interes personal, întrucât ține de viitorul său politic individual.

Simplul fapt că Erdoğan a acceptat vizita lui Rutte este un semnal puternic că decizia Turciei va fi să îl susțină la șefia NATO, decizia putând fi anunțată chiar vineri, potrivit unor surse din preajma președintelui turc.

Funcția de vârf a NATO va fi de o importanță critică în anii ce urmează, pe fondul îndoielilor tot mai mari cu privire la angajamentul SUA față de Europa al posibilei victorii prezidențiale a lui Donald Trump la Washington. Șeful NATO va trebui să continue să atragă sprijinul aliaților pentru Ucraina pentru a se putea apăra împotriva Rusiei, prevenind totodată orice escaladare ulterioară între Moscova și alianța nord-atlantică.

Aliații NATO își propun să ajungă la un acord asupra succesorului lui Stoltenberg până la sfârșitul lunii mai, când miniștrii de externe din statele membre vor avea o întâlnire informală la Praga.

SUA și alte țări mari care îl susțin pe Rutte speraseră să oficializeze succesiunea încă din aprilie, însă anunțul surpriză al președintelui României din luna martie a întârziat procesul, chiar dacă mulți oficiali spun că șansele lui Iohannis sunt foarte mici să răstoarne rezultatul și sprijinul pentru Rutte.

Având în vedere că 28 de membri din cei 32 și-au anunțat deja susținerea pentru liderul olandez, acceptul Turciei l-ar putea determina pe Iohannis să renunțe la candidatură, potrivit unor surse oficiale care sunt la curent cu deliberările din interiorul NATO.

Într-un asemenea scenariu, ar dispărea și opoziția României în ceea ce îl privește pe Rutte. Ca atare, ar mai rămâne doar doi membri rebeli: Ungaria și Slovacia.

Ce vrea Iohannis?

Potrivit unor oficiali de la București, scopul lui Iohannis nu este să blocheze o decizie cu privire la următorul șef al NATO. Aceștia au adăugat însă că, dacă președintele român se va retrage din cursă, va căuta să obțină garanții și angajamente clare din partea lui Rutte cu privire la modul în care politicile NATO ar reflecta prioritățile țărilor din Europa de Est, precum și reprezentarea acestora în structurile de conducere ale Alianței.

Nuca cea mai tare s-ar putea dovedi Ungaria. Liderul olandez a criticat, în repetate rânduri, starea precară a democrației și a statului de drept din Ungaria sub guvernarea lui Viktor Orbán, iar Budapesta s-a poziționat ferm și răspicat împotriva numirii lui Rutte în fruntea NATO.

Deocamdată nu este clar care sunt marjele negocierii cu Ungaria, ce vrea Budapesta în schimbul susținerii lui Rutte și al deblocării situației din NATO și nici dacă a comunicat, pe căi diplomatice, aceste aspecte, mai spun sursele citate de Bloomberg.

”Să fie clar că nu putem susține alegerea pentru funcția de secretar general al NATO a cuiva care a încercat în trecut să îngenuncheze Ungaria”, a declarat ministrul de externe maghiar Péter Szijjártó, în luna martie.

Deși Rutte nu este mulțumit de semnalele recente venite din Ungaria, surse din anturajul său susțin că se crede capabil să îi convingă, în cele din urmă, pe liderii celor două țări.

Anterior, Bloomberg susținea că principala dorință a Turciei este să se asigure că următorul șef al NATO nu va fi părtinitor față de membrii Uniunii Europene ai Alianței în raport cu Ankara.

În ce privește garanțiile cerute de țările din flancul estic al NATO cu privire la problema reprezentării geografice a lor în structurile de vârf ale Alianței, Rutte le-a promit că va ține cont de cerințele lor, mai susțin sursele citate.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!