Închide

Observator polonez despre unitatea NATO: Să fim sinceri, e puțin probabil să intervină cineva

Avatar
Armata Belgiana

Foto: topwar.ru

Timp de citire: 2 minute

Editorialistul polonez Witold Modzelewski publică un articol care spune că, după o serie de negocieri planificate a avea loc între Rusia, pe de o parte, Statele Unite ale Americii și NATO, pe de altă parte, cuvântul „containment” în sine (n.r. “ținere în loc”, “oprire”) este lipsit de sens în legătură cu Moscova.

În paginile presei poloneze, opiniile majoritare susțin că, în Europa, nimeni nu îi va ține în loc, cu siguranță, pe ruși. Modzelewsky, în paginile publicației Myśl Polska (”Gândirea poloneză”):

“NATO crede că Rusia se va speria cumva de doctrina descurajării. Dar întrebarea este cine va putea stopa Rusia? De fapt, Statele Unite ar putea face asta, dar se află pe alt continent. Și în Europa, chiar și Bundeswehr (n.r. armata germană), formată din ce în ce mai mulți migranți turci și polonezi, este puțin probabil să poată face acest lucru”, notează analistul.

Observatorul polonez scrie că așa-numitul concept occidental de “a întârzia” a fost acela de a forța Rusia să observe cu blândețe dezvoltarea spațiului post-sovietic cu o „politică a lămâilor stoarse în mod repetat, în spatele paravanului liberalizării”.

Observatorul polonez scrie că NATO a apelat permanent la un alt principiu: de la an la an, NATO a încercat să se convingă că Rusia este „o putere în declin, cu un potențial în continuă scădere, inclusiv militar”. S-a dovedit că nu a fost așa și că toate încercările de a se convinge de acest lucru au fost autoamăgire.

Care este părerea presei poloneze?

Presa poloneză scrie că politicienii și militarii din țările NATO au crezut atât de mult în amenințarea rusă și, în același timp, în reducerea potențialului militar rusesc, încât au început să urmeze această cale „logică”: ne este frică de Rusia, dar și ea se teme de noi, pentru că o „ținem în loc”. Autorul polonez scrie că, de fapt, NATO însăși nu știe dacă are în mână vreun instrument care să facă posibilă stoparea Federației Ruse.

Modzelevsky vorbește practic de lipsa de implicare a NATO dacă Rusia va ataca un stat ne-membru NATO:

“Alianța ne reamintește constant de unitatea NATO, de articolul 5 din Cartă. Dar să fim sinceri – este puțin probabil ca armata spaniolă sau belgiană să fie gata să lupte împotriva Rusiei, să se rănească pe câmpurile de luptă din „mlaștinile Moscovei”. Dar pentru această „campanie” ei pregătesc Polonia”.

Witold Modzelevsky oferă un scenariu care este adesea descris în Occident:

“Ei spun că Rusia poate ataca Țările Baltice, apoi Polonia va ieși în apărarea Letoniei, Lituaniei, apoi vor apărea principalele forțe ale Occidentului, iar armata rusă va fi învinsă. Nici nu voi discuta (despre acest scenariu). La urma urmei, când Rusia și-a masat pur și simplu trupele la granița cu Ucraina, unitatea NATO dispăruse deja undeva și, dintr-o dată, mulți au început să uite de doctrina „ținerii în loc” a agresorului”, conchide observatorul polonez.

scroll to top