Închide

Oficial! Renault suspendă planurile de extindere a capacității de producție în România

Avatar
auto, dacia, autohaus

Fotografie de andreas160578 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Producătorul francez de automobile Renault SA și-a anunțat în această dimineață planul său de transformare, care urmărește să obțină economii de peste 2 miliarde EUR pe parcursul a trei ani și să creeze bazele competitivității companiei. Printre măsurile luate se numără suspendarea planurilor de extindere a capacităților de producție la fabricile pe care francezii le operează în România și Maroc.

De asemenea, din cei 180.000 de angajați ai Grupului Renault în lume, va renunța la 8% dintre ei. Vor fi aproape 15.000, dintre care 4.600 în Franța. Renault nu precizează dacă aceste concedieri vor viza și operațiunile din România. Anterior, în această săptămână, reprezentanții companiei declarau că, măcar în parte, reducerile de personal nu vor viza concedieri, ci ieșiri naturale din producție, prin pensionare și neînlocuirea angajaților plecați.

Potrivit unor informații mai vechi, Dacia avea un proiect de 100 milioane euro pentru creșterea cu 15% a capacității de producție la Mioveni. Christophe Dridi, director general al Groupe Renault România, anunța în iulie 2019 că extinderea producției ar fi trebuit să urce capacitatea de la 350.000 de unități anual la 400.000 de unități până în septembrie 2020.

Planul se baza pe investiții proprii de 75 de milioane euro, în timp ce restul de 25 de milioane euro erau fonduri guvernamentale.

Obiectivul planurilor anunțate astăzi de Renault este de a reduce costurile fixe cu peste 2 miliarde de euro pe parcursul a 3 ani. În continuare, Renault are nevoie de ajutorul statului francez, fiindcă altfel este în pericol să nu supraviețuiască. Statul francez, care deține 15% din Renault, a pus o serie de condiții legate de investițiile în străinătate.

Măsurile luate de Renault, pe larg:

Îmbunătățirea eficienței și reducerea costurilor de inginerie, profitând de activele consolidate ale Alianței (Renault-Nissan), aproximativ 800 de milioane EUR, prin:

 • Simplificarea procedurilor de proiectare și dezvoltare a vehiculelor: reducerea diversității componentelor, creșterea standardizării, programele Leader – Follower din cadrul Alianței;
 • Optimizarea resurselor: concentrarea dezvoltării tehnologiilor strategice cu valoare adăugată ridicată în sit-urile de inginerie din Ile-de-France; optimizarea utilizării centrelor de cercetare și dezvoltare din străinătate și subcontractarea; optimizarea mijloacelor de validare prin utilizarea sporită a digitalului.

Optimizarea producției, cu economii de aproximativ 650 de milioane EUR, prin:

 • Accelerarea transformării uzinelor prin generalizarea instrumentelor specifice Industriei 4.0;
 • Îmbunătățirea procesului în noile proiecte de inginerie: accelerarea digitalizării și „design to process ” („de la proiect la proces”);
 • Dimensionarea corectă a capacităților industriale:
  • Capacitatea de producție globală revizuită de la 4 milioane de vehicule în 2019 la 3,3 milioane până în 2024 (referință Harbour).
  • Ajustarea numărului de angajați din producție.
  • Suspendarea proiectelor de creștere capacitară planificate în Maroc și România, studiu pentru adaptarea capacităților de producție ale Grupului în Rusia, studiu pentru raționalizarea activităților de fabricație a cutiilor de viteze în lume.
 • În Franța, patru ipoteze de lucru pentru optimizarea producției vor face obiectul unei consultări aprofundate cu toate părțile interesate, în special cu partenerii sociali și cu autoritățile locale:
  • Renault lansează un proces de consultare la uzinele din Douai și Maubeuge pentru a studia crearea unui centru optimizat de excelență pentru vehicule electrice și vehicule comerciale ușoare în nordul Franței.
  • Reflecție deschisă asupra reconversiei uzinei de la Dieppe la sfârșitul producției Alpine A110.
  • În Flins, crearea unui ecosistem de economie circulară pe sit, inclusiv transferul activităților de la Choisy-le-Roi.
  • La Fonderie de Bretagne, Renault lansează o revizuire strategică.

Creșterea eficienței funcțiilor de suport, aproximativ 700 milioane EUR, prin:

 • Optimizarea costurilor generale și de marketing: digitalizarea pentru optimizarea costurilor de marketing, raționalizarea organizației și reducerea costurilor aferente funcțiilor de suport etc.

Aceste planuri vor fi prezentate organismelor reprezentative ale angajaților, în conformitate cu reglementările aplicabile, anunță Renault.

Costul estimat al implementării acestui plan este de 1,2 miliarde EUR.

scroll to top