ONG-urile vs. milităria lui Ciucă: Societatea civilă critică nerespectarea promisiunilor Guvernului

,
Autor:    -  
Adriana Radu Forbes
Adriana Radu, Asociația ”Sexul vs. Barza”. Sursa foto: Forbes România.

Timp de citire: 4 minute

În acest an, pentru prima dată, societatea civilă a avut posibilitatea să își aleagă prin vot reprezentanții în Consiliul Economic și Social (CES), grație platformei votong.ro, dezvoltată pro bono de către voluntarii Code for Romania. Atâta doar că în momentul validării, premierul interimar Nicolae Ciucă a înlocuit-o pe o reprezentantă a sectorului ONG cu un al membru care nici măcar nu participase la vot. Decizia lui Ciucă a stârnit furia ONG-urilor.

Adriana Radu a fost candidată din partea Asociației Sexul vs Barza, susținută de Coaliția pentru Egalitate de Gen. Ea a fost singura câștigătoare a procesului electoral derulat prin platforma www.votong.ro care nu a fost desemnată pentru face parte din Plenul CES, potrivit textului unei scrisori deschise semnate de reprezentanții societății civile desemnați pentru a face parte din CES.

Guvernul promisese că nu va face numiri în Consiliul Economic și Social în afara listei de candidați validați, propuși de organizații care respectă criteriile de eligibilitate.

Prin vot au fost aleşi 14 dintre cei 15 reprezentanţi ai societăţii civile în plenul CES. La categoria organizațiilor de mediu, fusese ales un singur candidat, deşi erau două locuri eligibile, astfel că al 15-lea membru CES urma să fie numit direct de către Secretariatul General al Guvernului dintre ceilalţi participanţi la alegeri. Acest lucru fusese stabilit de comun acord cu reprezentanţii societăţii civile.

Textul scrisorii deschise acuză limpede Guvernul că nu și-a respectat promisiunile și că a numit în plenul CES o persoană care nici măcar nu a candidat în cadrul procesului de alegeri și care, în plus, nu pare să îndeplinească niște criterii minimale de performanță:

”Adriana Radu este singura candidată câștigătoare care nu a fost desemnată în Plenul CES, ceea ce indică respingerea de către Guvern a prezenței unei voci de sprijinire a drepturilor femeilor și egalității de gen, în contextul în care România înregistrează printre cele mai mari rate de graviditate în rândul minorelor, de violență domestică împotriva femeilor, o atitudine laxă a sistemului de justiție față de abuzurile fizice, psihice și sexuale împotriva acestora și multiple alte atacuri împotriva drepturilor femeilor și a minorităților sexuale.

 

Acest act este cu atât mai revoltător cu cât una dintre persoanele desemnate – domnul Horia Nicolescu Mihai, din partea Asociației pentru Securitate la Incendii – nici măcar nu a candidat în cadrul procesului electoral menționat și nu pare a îndeplini criteriile minimale stabilite cu acordul Guvernului pentru candidați, având ultimul bilanț contabil depus în 2016 și nefiind disponibile public informații despre eventualele proiecte desfășurate în ultimii ani.”

Adriana Radu nu a primit nicio explicaţie pentru eliminarea sa de pe listă şi a depus astăzi o contestaţie la Secretariatul General al Guvernului, prin care cere atât motivarea excluderii, cât şi să fie, totuşi, făcută numirea sa, potrivit ziarului Libertatea.

Radu este membră a Coaliţiei pentru Egalitate de Gen şi fondatoare a Asociaţiei Sexul vs Barza, prin care derulează un program online de educaţie sexuală, unic la nivel naţional. Candidatura ei la CES a avut drept platformă drepturile femeilor şi egalitatea de gen:

”Cred că este mai mare decât mine această poveste. Ar trebui ca numirea să se facă în acord cu rezultatele competiţiei, care s-a desfăşurat pe platforma votong.ro şi ar trebui să fie în concordanţă cu voinţa societăţii civile. Am fost unul dintre candidaţii cu cele mai multe voturi. Iar în categoria mea, Drepturile omului, am avut al doilea cel mai mare număr de voturi”, spune ea pentru Libertatea.

Alegerile pentru reprezentanții societății civile în CES au fost organizate de şase ONG-uri: Asociația Code for Romania, împreună cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Academia de Advocacy, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Federația Fundațiilor Comunitare și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi.

Textul scrisorii deschise a fost semnat de 13 reprezentanți ai societății civile desemnați pentru a face parte din CES:

  • Ștefan Teișanu – Asociația FAPTE
  • Cristian Hordilă – Asociația Festivalului de Film Transilvania
  • Martin Balogh – Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj
  • Sevastița Grigorescu – Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești – UCECOM
  • Diana Chiriacescu – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS
  • Daniela Tontsch – Consiliul Național al Dizabilității din România
  • Daniela-Doina Bololoi – Asociația Help Autism
  • Horia-Șerban Onița – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
  • Mihai Dragoș – Federația Consiliul Tineretului din România (CTR)
  • Mădălina Sava – Asociația Psihologilor din România (APR)
  • Corina Murafa – Fundația Ashoka
  • Bogdan Simion – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC
  • Gelu Duminică – Fundația Agenția pentru Dezvoltare Comunitară „Împreună”

Ordinea semnăturilor reflectă ordinea din decizia prim-ministrului privind desemnarea reprezentanților societății civile în Plenul CES, notează semnatarii scrisorii deschise.

Consiliul Economic şi Social este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României.

CES este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative.

De asemenea, elaborează, la solicitarea Guvernului, a Parlamentului sau din proprie iniţiativă, analize şi studii privind realităţile economice şi sociale și semnalează Guvernului sau Parlamentului apariţia unor fenomene economice şi sociale care impun elaborarea unor noi acte normative.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!