Închide

ONU: Milioane de persoane din Afganistan, inclusiv copii, în pericol să moară de foame

Avatar
children, kids, group

Fotografie de WikiImages pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Milioane de afgani, inclusiv copii, ar putea muri de foame dacă nu se iau măsuri urgente pentru a scoate Afganistanul din pragul colapsului, a avertizat un important oficial ONU, cerând deblocarea fondurilor pentru eforturi umanitare în această ţară, potrivit Reuters.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a declarat pentru Reuters că 22,8 milioane de persoane – mai mult de jumătate din populaţia de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului – se confruntă cu o nesiguranţă alimentară acută şi se „îndreaptă către foamete”, comparativ cu 14 milioane cu doar două luni în urmă.

„Copii vor muri. Oameni vor muri de foame. Lucrurile se vor înrăutăţi mult”, a declarat el în Dubai.

„Nu ştiu cum să nu existe milioane de oameni, mai ales copii, care să nu moară în ritmul în care mergem cu lipsa finanţării şi prăbuşirea economiei”, a mai spus el.

Afganistanul a fost cufundat în criză, în august, după ce talibanii au înlăturat guvernul susţinut de Occident, determinând donatorii internaţionali să blocheze miliarde de dolari, bani destinaţi economiei dependente de ajutor financiar.

Criza alimentară, agravată de schimbările climatice, era resimţită în Afganistan chiar înainte de sosirea la putere a talibanilor.

„Ceea ce prezicem se întâmplă mult mai repede decât am anticipat. Kabulul a căzut mai repede decât oricine a anticipat şi economia se prăbuşeşte şi mai repede”, a mai spus Beasley.

Oficialul ONU a declarat că banii alocaţi pentru ajutor pentru dezvoltare ar trebui realocaţi pentru ajutor umanitar, ceea ce unele ţări au făcut deja, sau fondurile îngheţate ar trebui canalizate prin intermediul PAM.

„Trebuie deblocate aceste fonduri pentru ca oamenii să poată supravieţui”, a mai spus el.

Programul Alimentar Mondial are nevoie de până la 220 de milioane de dolari lunar pentru a furniza parţial alimente pentru cele aproape 23 de milioane de persoane vulnerabile în condiţiile în care iarna se apropie, notează sursa citată.

Mulți afgani își vând bunurile pentru a cumpăra alimente deoarece talibanii sunt incapabili să plătească salarii funcționarilor publici, iar comunitățile urbane se confruntă cu insecuritate alimentară la niveluri similare zonelor rurale pentru prima dată.

PAM și-a folosit propriile resurse pentru a ajuta la acoperirea ajutorului alimentar până în decembrie, după ce unii donatori nu și-au îndeplinit angajamentele, a spus Beasley, adăugând că, cu creditele guvernamentale deja scoase, este posibil ca fondurile să fie redirecționate din eforturile de ajutor din alte țări.

Grupurile de ajutor îndeamnă țările, preocupate de drepturile omului în cadrul talibanilor, să stabilească relații cu noii conducători pentru a preveni o prăbușire despre care spun că ar putea declanșa o criză migrațională similară cu exodul din Siria, din 2015, care a zguduit Europa.

“Nu cred că liderii din lume își dau seama ce le vine în cale”, a spus el, enumerând câteva crize umanitare din Orientul Mijlociu, Africa și America Centrală.

scroll to top