Închide

Premieră istorică: Tesla Model 3 devine primul EV în fruntea topului vânzărilor de mașini din UE

Avatar
tesla, car, road

Tesla Model 3. Fotografie de capitalstreet_fx06 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Tesla Model 3 conduce în topul celor mai bine vândute mașini din Uniunea Europeană în luna septembrie 2021, stabilind o premieră istorică pentru piața de profil din Europa: este pentru prima dată când o mașină electrică a reușit vânzări mai bune decât oricare alt model rival cu propulsie prin motoare termice, potrivit datelor publicate astăzi de compania de consultanță și analiză Jato Dynamics.

Pe următoarele locuri se situează modelele Renault Clio și Dacia Sandero, aflate în portofoliul Renault Groupe, urmate la mică distanță de Volkswagen Golf, potrivit Jato Dynamics.

Preluarea locului fruntaș în vânzările lunare din Uniunea Europeană reprezintă o bornă majoră pentru mașinile electrice, reprezentând un nou semnal că industria auto își accelerează dezvoltarea pe segmentele mașinilor cu alt tip de propulsie decât motoarele cu ardere internă. Totodată, este pentru prima dată când primul loc este ocupat de o mașină fabricată în afara Europei.

Top 10 Bestselling Cars In Europe September
Cele mai bine vândute modele de automobile în septembrie 2021. Sursa: Jato Dynamics.

În analiza Jato Dynamics se subliniază faptul că producătorii de automobile cu o gamă largă de mașini pur electrice sau hibride plug-in au fost mai puțin afectați de criza actuală, în condițiile în care consumatorii europeni continuă să profite de diferitele stimulente și subvenții puse la dispoziție de guverne pentru acest tip de vehicule.

Pe de altă parte, atât penuria globală de semiconductori, cât și gravitatea tot mai mare a crizei climatice au determinat scăderea vânzărilor de mașini cu propulsie pe motorină. În septembrie, vehiculele cu emisii reduse au înregistrat o creștere lunară de 44%, la 221.500 de unități, în timp ce înmatriculările de mașini diesel au scăzut cu 51%, la 167.000 de unități.

scroll to top