ONU sprijină planul României de 200 milioane de euro pentru integrarea refugiaților ucrainieni
România a lansat un plan de 200 de milioane de euro pe termen mediu şi lung, pentru integrarea refugiaţilor ucraineni. Scopul este ca aceștia să beneficieze de sprijin astfel încât, în cel mai scurt timp, să devină independenţi. ONU finanțează 23 din cele 35 de măsuri ale acestui plan, care prevede cursuri de limba română pentru copii și adulți, facilitarea accesului pe piața muncii și protejarea contra abuzurilor precum traficul de persoane, scrie RFI.
„România este prima ţară din Uniunea Europeană care are o viziune şi un plan pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte integrarea refugiaţilor ucraineni (…) Nu suntem într-o activitate de sprint, ci avem în faţă un maraton pe care va trebui să îl parcurgem cu bine”, a afirmat consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Mădălina Turza, la finalul unei conferinţe privind integrarea refugiaţilor ucraineni.
Potrivit consilierului de stat, Planul naţional de acţiune, aprobat prin ordonanţă de urgenţă, a fost creat alături de partenerii din agenţiile Naţiunilor Unite prezente în România, societatea civilă şi ministere.
„Este oare suficient să deschizi uşile unei şcoli pentru 30 de copii ucraineni şi de a doua zi ei vor începe să vorbească limba română şi vor putea citi Eminescu? Cu siguranţă, nu. De aceea, am avut nevoie de cursuri specifice de limba română pentru copii mici în şcoli, de adaptare curriculară, am avut nevoie de măsuri specifice în sănătate pentru ca ei să poată înţelege sistemul nostru sanitar, de măsuri de sănătate publică, să ne asigurăm că suntem noi, toţi cetăţenii României şi nu numai, protejaţi de boli transmisibile, integrarea acestora în planurile noastre de vaccinare”, a explicat consilierul de stat.
Mădălina Turza a mai spus că prin acest plan se doreşte ca refugiaţii din Ucraina să devină, în cel mai scurt timp, independenţi, nu „dependenţi de sistemul public, de serviciile sociale, de ONG-uri sau de organizaţiile internaţionale. Sunt vecinii noştri, le-am făcut loc în casa noastră şi ne dorim să îi sprijinim să devină independenţi. Nu acordăm privilegii speciale refugiaţilor din Ucraina, dar ne asigurăm că, la acest început de nouă viaţă în ţara noastră, ei beneficiază de nişte pârghii de sprijin astfel încât, în cel mai scurt timp, să devină independenţi”, a adăugat Mădălina Turza.
“În ceea ce priveşte partea de angajare, de exemplu o măsură foarte concretă o reprezintă simplificarea modalităţii prin care angajatorii vor putea contracta sau vor putea angaja persoane din Ucraina, în ceea ce priveşte dosarul de angajare. O altă măsură o reprezintă cursurile dedicate de limba română pe tipuri de profesii”, a indicat consilierul de stat. Mai sunt prevăzute acţiuni de consiliere şi asistare în primă fază a angajării la un loc de muncă.
Planul se referă şi la siguranţa şi securitatea refugiaţilor ucraineni, așa încât aceștia să nu cadă victime ale abuzurilor, exploatării și traficului de persoane.
Există „pârghii de coordonare foarte serioase pentru a ne asigura că facem tot posibilul să nu înflorească reţelele de traficanţi, că femeile şi copiii nu sunt exploataţi şi avem alături de noi Poliţia, care se ocupă de combaterea criminalităţii organizate, toate tipurile de instituţii din cadrul MAI care sunt în alertă în acest moment”, a mai explicat Turza.
Reprezentantul UNHCR România, Pablo Zapata, a transmis susţinerea comunităţii internaţionale pentru acest plan.
„Este o plăcere să fiu aici la lansarea planului guvernamental de măsuri şi să arăt susţinerea comunităţii internaţionale pentru acest plan. Planul (…) este un exemplu excelent de bune practici la nivelul UE şi arată că Guvernul ia în mod serios, cu implicare totală, protecţia şi incluziunea refugiaţilor. Națiunile Unite, ONG-urile internaționale și, cel mai important, ONG-urile românești susțin acest plan (…) și din cele 35 de măsuri anunțate de guvern, noi finanțăm 23. Apreciem eforturile Guvernului României şi noi vom rămâne implicaţi şi vom lucra împreună atât cât este nevoie “, a spus Zapata.
Mădălina Turza a adăugat că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a început să lucreze la crearea unui număr unic pentru informaţii de bază în domeniile sănătăţii, educaţiei, locuirii, grupurilor vulnerabile şi copiilor, destinat persoanelor strămutate din Ucraina. La acestr număr, „operaţional probabil în cel mult o lună,” se va vorbi în limba ucraineană.