Închide

ONU: Restricțiile impuse de India asupra exportului de orez alimentează riscul de tulburări sociale

Avatar
rice, grain, grass species

Fotografie de lightluna94 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Interdicția de export de orez din India majorează prețurile în întreaga lume, crescând riscul instabilității politice în Asia și Africa, potrivit șefului unei agenții a Națiunilor Unite, informează Bloomberg.

Prețurile pentru recoltă, un element de bază pentru jumătate din lume, au crescut la cel mai ridicat nivel în aproape 15 ani, după ce cel mai mare expeditor a început să reducă exporturile. India a reprezentat aproape 40% din comerțul global cu orez în ultimii trei ani. Creșterea prețurilor alimentează îngrijorările cu privire la insecuritatea alimentară pentru miliarde de oameni din Asia și Africa, care depind de cereale.

„Orezul, în special în Africa, poate aduce cu siguranță un potențial conflict sau neliniște socială, ceea ce în acest moment ar fi destul de periculos”, a declarat joi Alvaro Lario, care conduce Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă, într-un interviu la New York.

Interdicția de export reamintește de anul 2008, când o criză globală a orezului a pus în pericol 100 de milioane de oameni, mulți în Africa Subsahariană. Pe atunci, atât Vietnamul, cât și India restricționau exporturile. Lipsa de alimente a contribuit la tulburări și în trecut, creșterea prețurilor la grâu contribuind la declanșarea Primăverii arabe care a răsturnat guvernele cu puțin peste un deceniu în urmă.

Efectele interdicțiilor „depășesc granițele țărilor” care pun în aplicare astfel de măsuri, a spus Lario. Orezul este „preocuparea principală” pentru securitatea alimentară – chiar mai mult decât grâul, a spus el.

„Interdicțiile de export au un impact foarte mare, în special asupra celor mai vulnerabili, prin creșterea prețurilor și având un șoc asupra prețurilor”, a spus el. „În general, acestea nu sunt pozitive, nici pentru populațiile locale pe termen mediu, nici pentru celelalte țări.”

În unele regiuni din Africa care depind mai mult de importurile de orez se vede deja impactul prețurilor mai mari, a spus Lario.

„Trebuie să înțelegem că mulți dintre acești oameni care consumă acest tip de cultură sunt uneori în pragul sărăciei”, a spus el.

scroll to top