Orban își apără planul de relansare economică în fața criticilor lui Dan Barna


Autor:    -  

Timp de citire: 3 minute

Invitat la postul de televiziune B1 TV, premierul Ludovic Orban a vorbit despre planul de relansare economică și criticile aduse de Dan Barna. Șeful Guvernului i-a recomandat președintelui USR să citească programul.

“Cred că nu l-a citit, sincer. Îi recomand să îl citească. Este un program la care am lucrat enorm, un program pe care nu l-am făcut numai noi. Am consultat specialiști din toate instituțiile publice, din mediul de afaceri, din mediul neguvernamental. Este un program care a urmărit ce se întâmplă și în alte țări europene, încercând să preluăm măsurile care sunt aplicate cu succes în alte țări. De exemplu, deja am și aplicat schema de ajutor de stat.

Am aplicat o schemă de ajutor de stat care s-a aprobat pentru mai multe state europene, printre care Germania, care permite reducerea prețului la energie electrică pentru marii consumatori industriali, prin scăderea cu un procent – noi am aplicat un procet de 16% – din taxa de CO2, care este inclusă în factură și este o formă de schemă de ajutor de stat, care a permis, de exemplu, Germaniei să susțină industriile energofage, care au un consum mare de energie electrică în cadrul structurii de costuri a produselor, să crească competitivitatea produselor germane.

Cum să nu aplici o astfel de schemă de stat? Asta nu e o subvenție în sine, ci este o schemă de ajutor de stat, care, după OUG 114, România a ajuns într-o situație paradoxală. Deși avem gaz, deși România era un exportator net de energie electrică, am ajuns în situația în care gazul natural și energia electrică au ajuns să fie la un preț peste media europeană, peste bursa din Austria. Cum să nu avem noi ca obiectiv să creștem competitivitatea companiilor românești prin aplicarea unor astfel de scheme de ajutor de stat care sunt aplicate și în alte state”, a spus Orban.

Vorbind despre programul IMM Invest, Ludovic Orban a accentuat faptul că este un succes, după ce acesta a fost puternic criticat.

“Ce să facem, să nu aplicăm IMM Invest? Am fost atacați, făcuți praf pe schema de ajutor pentru companiile mici și mijlocii, dar iată că IMM Invest funcționează, sunt peste 10.000 de companii. Până acum a fost depășit plafonul de 10 miliarde, plafonul de garantare, și cu siguranță schema va crește finanțarea IMM de către mediul financiar-bancar. Cum să meargă companiile dacă nu le asiguri capital de lucru și capital pentru investiții? Companiile care au capital de lucru pot să își deruleze afacerile în condiții bune, își mențin locurile de muncă, își mențin prezența pe piață sau chiar pot să se dezvolte. Dacă fac investiții, evident că aceste investiții pot să ducă la dezvoltarea companiilor respective, la creșterea competitivității și ponderii pe piață. Asta, iarăși, e și în avantajul companiilor, și în avantajul angajaților”, a mai adăugat premierul.

Ludovic Orban crede că după  pandemie vom vedea un amplu proces de relocare a foarte multor capacități de producție. Orban spune că Europa a resimțit din plin, în mod negativ, dependența pe care o are pe toate tipurile de produse de țări care nu sunt în UE.

“După această pandemie, este clar că va fi un amplu proces de relocare a foarte multor capacități de producție. Europa, de exemplu, a resimțit din plin în mod negativ dependența pe care o are pe toate tipurile de produse de țări care nu sunt în UE. În primul rând China, dar și India. Există o tendință clară de relocare a investițiilor care au fost făcute în țări din UE. (…) E o schemă foarte simplă, în funcție de valoarea investiției, de zona în care vrea să plaseze investiția, practic eu îi dau un ajutor de  stat care reprezintă un procent din investiția pe care vrea să o facă – de principiu facilități, dar și bani, chiar și bani”, a încheiat premierul Orban.

 


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!