Închide

Oricât ar ascunde dezvoltatorii și agențiile de profil, piața imobiliară a intrat în picaj

Avatar
Cand Subventioneaza Statul Renovarea Blocurilor Din Romania. Conditiile Puse De Autoritati

Sursă foto: Impact.ro

Timp de citire: 2 minute
  • Deși dezvoltatorii imobiliari nu recunosc și agențiile de profil se străduiesc să nu divulge realitatea din piață, lucrurile nu mai pot fi ascunse sub preș.
  • Piața imobiliară se lovește de mari dificultăți.
  • În primul trimestru din 2023, reducerea activității de tranzacționare era mai accentuată în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, în Capitală, dar și în restul țării.

Conform datelor BNR, în ultimul an, respectiv în perioada aprilie 2022- martie 2023, numărul de tranzacții imobiliare individuale a scăzut cu 12% la nivel național față de acceași perioadă a anului trecut, în timp ce în aprilie 2021- martie 2022, numărul de tranzacții pe piața imobiliară rezidențială a avut o creștere cu 37%, anunță B1 TV.

Tendință europeană

La nivel internațional, piața imobiliară nu are parte de o situație prea bună. În unele țări europene, spre exemplu, în Marea Britanie, Germania și Suedia prețurile sunt în declin.

Banca Centrală a subliniat faptul că activitatea pe piața imobiliară rezidențială a înregistrat, în ultimul an, un declin mai puțin pronunțaț decât creditarea ipotecară, care a scăzut cu 20%.

„Numărul de tranzacţii imobiliare individuale a scăzut cu 12% la nivel naţional în perioada aprilie 2022-martie 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce numărul de credite ipotecare s-a redus cu 20%. Ponderea creditelor ipotecare în total tranzacţii imobiliare a scăzut de la 39% în perioada aprilie 2021-martie 2022 la 32% în perioada aprilie 2022-martie 2023, şi se situează cu aproximativ 20 de puncte procentuale sub maximul din 2020“,

se arată în cel mai recent raport al BNR asupra stabilităţii financiare.

Scădere națională de 16%

Cea mai mare cerere s-a înregistrat în București-Ilfov, unde numărul de tranzacții a fost constant, dar în restul țării se raportează o scădere de 16% în ultimul an.

Românii nu se mai avântă în creditele pentru locuințe, având în vedere inflația mare și creșterea dobânzilor, iar unele bănci au început să caute clienți lansând tot felul de oferte promoționale pentru refinanțarea creditelor ipotecare, cu dobânzi mai mici sau fixe pe mai mulți ani.

Evoluția sectorului imobiliar rezidențial afectează băncile, având în vedere că expunerile instituțiilor reprezintă 70% din creditele acordate cetățenilor, respectiv 16% din totalul activelor bancare de la finalul anului 2022, adică 112, 2 miliarde de lei.

Expunerile directe ale băncilor către sectoarele de construcții și imobiliare însumează 34,7 miliarde de lei, în luna martie a acestui an, fiind în creștere cu 15% în termeni anuali. În cazul expunerilor indirecte, adică a creditelor garantate cu imobile, ele au ajuns la 55,4 miliarde de lei, fiind o creștere de 8% în termeni anuali în martie 2023.

scroll to top