OUG: Păgubiții City Insurance vor putea primi daunele de la FGA înaintea deciziei de faliment
Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), ca urmare a insolvenţei companiei City Insurance. Potrivit noilor dispoziții, se va permite plata imediată a daunelor clienților City Insurance de către Fondul de Garantare a Asiguraților, fără a mai fi așteptată decizia definitivă privind falimentul, potrivit Agerpres.
“Am adoptat o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii în ceea ce priveşte Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca urmare a insolvenţei companiei City Insurance. Vreau să ne asigurăm prin acest lucru că toţi cei care au fost păgubiţi să nu sufere de pe urma acestui faliment”, a declarat premierul Florin Cîţu, la Palatul Victoria.
Fondul a început să primească, începând de luni, cererile de deschidere a dosarelor de daună ale șoferilor care au avut asigurare RCA la City Insurance.
Falimentul City Insurance înseamnă că FGA va avea de plată cel puţin 500 de milioane de euro, dublul valorii din cazul celor două companii falimentare Astra Asigurări şi Carpatica Asig, care s-au prăbuşit în 2015-2016, conform calculelor făcute și publicate în ediția de astăzi de către Ziarul Financiar.
În același briefing de presă, ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, a mai declarat că, în momentul de faţă, din Fondul de Garantare a Asiguraţilor încă se plătesc şi alte falimente anterioare.
”Până în acest moment nu am informaţii să vă spun că fondul va fi depăşit. Rămâne de văzut, câţi asiguraţi se vor înscrie, ritmul în care se vor înscrie şi modul în care va fi consumat acest fond”, a spus Dan Vîlceanu.
Întrebat dacă are o soluţie în cazul în care Fondul de Garantare nu poate aă acopere toate cheltuielile după falimentul City Insurance, ministrul Finanţelor a spus:
”Eu în principiu nu sunt de acord, mai ales în condiţiile în care se dovedeşte că aici a fost o fraudă, cu acoperirea fraudelor din banii dumneavoastă şi ai noştri, adică de la bugetul de stat. Cred că sumele trebuie recuperate de la cei care au săvârşit frauda şi dacă va exista o situaţie în care e nevoie să vină bani în plus în acest fond eu cred că nu poţi să acorzi aceşti bani decât cu titlu de împrumut”.
Cîțu cere anchete
Premierul Florin Cîțu a precizat că tot în şedinţa de Guvern a cerut mai multe anchete, pentru că “această companie a fost auditată atâţia ani de zile”.
“Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Este totuşi o companie care avea o cotă importantă de piaţă. Aş vrea să ne uităm în urmă, să vedem ce a făcut reglementatorul, ASF, în ultimii ani de zile şi aş vrea să văd aceste rapoarte – şi ar fi bine ca ASF să le prezinte public – pentru ultimii ani de zile. Aş vrea – şi am discutat cu domnul ministru al Finanţelor – să vedem şi ANAF ce controale a avut în ultimii ani şi ce rezultate. Deci toate acestea le-am cerut astăzi în şedinţa de Guvern şi vom vedea, vom avea informaţiile în perioada următoare”, a precizat Florin Cîţu.