Închide

Pagubele generate de războiul Israel – Hamas obligă gigantul McDonald’s să iasă la cumpărături

Avatar
french fries, fast food, mcdonald's

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

 va cumpăra fiecare dintre cele 225 de restaurante francizate din Israel, a anunțat joi, la doar câteva săptămâni după ce a declarat că războiul dintre Israel și Hamas îi afectează afacerile, potrivit CNN.

Gigantul fast-food a declarat că a ajuns la un acord cu franciza israeliană Alonyal pentru a cumpăra restaurantele francizate ale firmei McDonald’s din țară.

“Timp de peste 30 de ani, Alonyal Limited a fost mândră să aducă Arcul de Aur în Israel și să servească comunitățile noastre”, a declarat Omri Padan, CEO și proprietar al Alonyal.

Alonyal are peste 5.000 de angajați în toate restaurantele McDonald’s din țară.

McDonald’s a adăugat în declarație că “își menține angajamentul față de piața israeliană și de a asigura o experiență pozitivă pentru angajați și clienți pe această piață în continuare”.

Termenii tranzacției nu au fost dezvăluiți.

Marea majoritate a magazinelor McDonald’s din întreaga lume sunt administrate de operatori locali în regim de franciză. Acești operatori acționează în multe feluri ca niște întreprinderi independente: Ei stabilesc salariile și prețurile și, atunci când consideră că este cazul, fac declarații sau donații la discreția lor.

Această abordare a contribuit la transformarea McDonald’s într-un fenomen global, cu peste 41.000 de restaurante în întreaga lume începând cu 2023. Dar înseamnă, de asemenea, că firma americană nu poate dicta modul în care fiecare operator ar trebui să reacționeze în caz de criză.

În urma atacurilor din 7 octombrie, în care militanții Hamas au ucis peste 1.200 de soldați și civili israelieni și au răpit alți aproximativ 200, Alonyal a oferit reduceri soldaților și forțelor de securitate locale .

Mulți operatori McDonald’s din regiunea extinsă s-au distanțat rapid de acțiunile firmei israeliene. Grupurile de francize din Kuweit și Pakistan, de exemplu, au emis declarații în care au afirmat că nu împart proprietatea cu franciza israeliană.

La fel ca alte mărci americane, McDonald’s a fost afectată de boicoturi pe mai multe piețe din regiune.

În ianuarie, directorul general Chris Kempczinski a declarat că firma se confruntă cu un “impact semnificativ asupra afacerilor” în Orientul Mijlociu din cauza războiului dintre Israel și Hamas. În timpul ultimei prezentări a rezultatelor sale din februarie, McDonald’s a reiterat acest mesaj și a spus că, probabil, conflictul va continua să cântărească asupra afacerilor sale.

În declarația sa din ianuarie, Kempczinski a părut să sublinieze neutralitatea companiei, spunând “În fiecare țară în care ne desfășurăm activitatea, inclusiv în țările musulmane, McDonald’s este reprezentată cu mândrie de operatorii proprietari locali”.

scroll to top