Închide

Pandemia, benefică pentru comercianții din țară: Aproape 60% au raportat vânzări în creştere

Avatar
woman, shopping, lifestyle

Fotografie de gonghuimin468 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Aproximativ 60% dintre retailerii din România au raportat creşteri ale vânzărilor în pandemie, în timp ce numărul comenzilor online s-au majorat cu 57%, potrivit datelor unui studiu realizat de o platformă de comerţ digital.

Astfel, pentru a se adapta schimbărilor aduse de pandemie, în perioada martie 2020 – martie 2022, companiile au luat decizii ca: diversificarea portofoliului (62%), creşterea bugetului de marketing (48%) şi schimbarea platformei cu una mai performantă şi mai flexibilă, care permite modificări rapide în funcţie de nevoile de business. Pe de altă parte, doar 11% dintre comercianţi au redus portofoliul de produse şi gamele de produse,

Cei mai mulţi retaileri din România, aproximativ 60%, au raportat vânzări în creştere de la începutul pandemiei până în martie 2022. În aceeaşi perioadă a fost înregistrată o creştere de 57% a comenzilor online, iar cele mai multe companii care au înregistrat creşteri au între 4 şi 7 ani vechime pe piaţă. De cealaltă parte, doar 52% dintre companiile tinere (1-3 ani) au raportat creşteri ale vânzărilor în ultimii doi ani.

Totodată, pe lângă cererea ridicată, a crescut şi numărul de retururi în pandemie, cu 33%, în timp ce 55% dintre comercianţii intervievaţi au subliniat că numărul de retururi a rămas relativ constant.

Studiul de specialitate relevă faptul că retailerii români s-au confruntat, în medie, cu două provocări în gestionarea afacerii. Astfel, în cele mai multe cazuri, este vorba despre factori externi, cum ar fi creşterea concurenţei (21% dintre retaileri) sau aprovizionarea şi livrarea produselor (18%). Acestea sunt urmate de conversia vizitelor în achiziţii (17%), atragerea clienţilor potriviţi (17%) şi fidelizarea clienţilor (14%). În acelaşi timp, afacerile cu experienţă întâmpină mai multe dificultăţi, cum ar fi: abandonarea coşului de cumpărături, loializarea clienţilor sau politica de preţuri.

În ceea ce priveşte modalităţile de promovare folosite de către retailerii din ecommerce, cei mai mulţi (68%) folosesc canale de social media, urmate de Google Ads (66%) şi de investiţia în SEO (40%), pentru a-şi promova magazinele online şi produsele. De asemenea, sunt utilizate content marketing (38%), e-mail marketing (32%) sau marketing afiliat/influenceri (29%).

scroll to top