Închide

Panică la Bratislava: De frica lui Viktor Orbán, Slovacia vrea să treacă la naționalizări

Avatar
Ilustracne Foto 21

Sediul central al Stredoslovenská energetika. Sursa foto: endorfine.sk.

Timp de citire: 2 minute

Compania de stat MVM, cel mai mare furnizor de energie electrică din Ungaria, ar fi dispus să cheltuiască 1,2 miliarde de euro pentru un pachet minoritar în cadrul celui de-al doilea cel mai mare distribuitor de energie electrică din Slovacia, Stredoslovenská energetika a.s (SSE), potrivit Euractiv.com.

Ministrul Economiei din cabinetul de la Bratislava, Richard Sulík este presat de toată lumea, de la partenerii de coaliție, la politicienii din opoziție și asociațiile patronale, să folosească această oportunitate pentru a prelua controlul deplin al furnizorului de electricitate.

Oferta companiei maghiare – despre care se presupune că este mult mai mult decât ceea ce oferă ceilalți cumpărători interesați, nemții de la E.ON și cehii de la ČEZ – i-ar putea permite lui premierului de la Budapesta, Viktor Orbán, să obțină o influență importantă asupra stabilirii prețurilor la energie electrică în zonele din Slovacia unde SSE este lider pe piața furnizării de electricitate.

În prezent, pachetul minoritar scos la vânzare aparține companiei Energetický a průmyslový holding (EPH), deținută de miliardarul ceh Daniel Křetínský și de slovacul Peter Tkáč, care s-au hotărât să își vândă acțiunile. Presa cehă speculează că Křetínský are nevoie de bani pentru a-și finanța investiția în clubul englez din Premier League West Ham United.

SSE este parte din infrastructura critică a Slovaciei, iar fiecare tranzacție cu acțiunile companiei trebuie să fie aprobată de guvern. De asemenea, statul slovac are drept să uzeze de clauza primului refuz.

În ceea ce-l privește, ministrul Richard Sulík este cunoscut pentru opinia sa fermă potrivit căreia statul este cel mai prost administrator și proprietar, iar decizia pe care ar putea fi presat acum este în totală contradicție cu credințele sale și cu programul partidului.

Partidul pe care îl conduce, ”Libertate și Solidaritate” (”Sloboda a Solidarita”, SaS), își propunea chiar să privatizeze și Slovenský plynárenský priemysel (SPP), cel mai mare distribuitor de energie din țară.

scroll to top