Panică la Vilnius: posibil incident la centrala nucleară bielorusă din apropierea graniței
În urma unui posibil incident la centrala nucleară de la Ostrovets/Astravyets din Belarus, stațiile bieloruse de monitorizare a radiațiilor din toată țara au fost oprite, fără explicații, potrivit radiodifuzorului de stat din Lituania, LRT (Lietuvos radijas ir televizija).
”La jumătatea zilei [de 7 martie], posturile de monitorizare au fost deconectate de la rețea”, a declarat ieri Julius Žiliukas, șeful Centrului de Securitate a Radiațiilor din Lituania, pentru postul public de televiziune.
Pe 7 martie, mai multe canale bieloruse de Telegram au raportat o defecțiune a sistemului de răcire la centrala nucleară Ostrovets/Astravyets, situată la doar aproximativ 50 de kilometri de Vilnius. Oficialii lituanieni au apelat apoi la omologii lor din Belarus pentru informații, după ce datele de monitorizare a radiațiilor accesibile publicului din Belarus au dispărut câteva ore.
”Nu putem să ne pronunțăm despre ce problemă a fost vorba, pentru că nu știm, dar stațiile au fost repornite ceva mai târziu și au prezentat date normale privind radiațiile”, a spus Žiliukas.
Este primul incident de acest fel de la inaugurarea centralei bieloruse, anul trecut.
Žiliukas a mai spus că vântul bătea dinspre vest înspre est, așa încât nu a fost înregistrată nicio creștere a radiațiilor în Lituania.
Potrivit lui Žiliukas, pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu oameni care măsurau ei înșiși, cu instrumente proprii, niveluri crescute de radiații, dar că date oficiale în acest sens nu există.
Ulterior, partea bielorusă a negat că ar fi avut loc vreun incident și a anunțat Inspectoratul de Stat pentru Energie Nucleară din Lituania (VATESI) că radiațiile au rămas în limite normale.
Între timp, VATESI a solicitat în repetate rânduri Ministerului pentru Situații de Urgență de la Minsk să furnizeze informații cu privire la posibila eliberare a radiațiilor în cazul unui accident nuclear grav, dar informațiile au întârziat să apară.
“Întârzierea Belarusului de a furniza informațiile solicitate ar putea fi considerat un eșec al său de a-și îndeplini obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind siguranța nucleară”, a declarat miercuri Michail Demcenko, șeful VATESI.
Teama de un al doilea Cernobîl
Alte câteva incidente au avut deja loc, după ce primul reactor a fost pus în funcțiune în noiembrie 2020. De altfel, primele probleme tehnice par să fi apărut chiar la puțin timp după inaugurarea de pe 9 noiembrie.
În toate cazurile, autoritățile bieloruse fie au respins informațiile, fie au recunoscut că s-a întâmplat ceva neplanificat doar după ce organizațiile neguvernamentale și activiștii au făcut publică informația.
Lituania susține că centrala nucleară finanțată de Kremlin și construită de agenția nucleară rusă Rosatom nu este sigură și a fost construită cu încălcarea standardelor internaționale de siguranță. Minsk-ul neagă toate acuzațiile.