Papa Francisc reformează instituţiile financiare ale Vaticanului


Autor:    -  
Papa Un
Foto: Democracy Now!

Timp de citire: 3 minute

Papa Francisc a aprobat noul Statut al Autorităţii de Informaţii Financiare (FIA), schimbându-şi denumirea în Autoritatea de Supraveghere şi Informaţii Financiare (ASIF). Statutul redefineşte rolul administratorilor săi şi distribuie unele competenţe interne, scrie Adevărul.

Papa Francisc a emis un „chirograf” pentru a aproba noul Statut care intră în vigoare imediat, sâmbătă, 5 decembrie. Un chirograf este o formă a unui document papal cu forţă juridică vehiculată printre Curia Romană, scrie Vatican News.

„În reforma generală dorită de Papa Francisc pentru Sfântul Scaun şi statul Vaticanului, care vizează o mai mare transparenţă şi consolidarea controalelor în domeniul economico-financiar, Sfântul Părinte a aprobat noul Statut al Autorităţii pentru Informaţii Financiare, (…) de la data de astăzi, va fi numită „Autoritatea de supraveghere şi informaţii financiare” (ASIF) ”, a declarat sâmbătă Biroul de presă al Sfântului Scaun.

Schimbarea numelui a fost sugerată la începutul lunii iulie, când FIA şi-a publicat raportul anual. După aprobarea de către Papa a Statutului ASIF, preşedintele FIA, Carmelo Barbagallo, care devine acum preşedintele ASIF, a explicat câteva dintre caracteristicile sale importante. El a spus că, în cadrul reformei generale a Sfântului Scaun şi a Statului Vatican, se referă la „transparenţa şi consolidarea controalelor în domeniul economico-financiar”. În acest context, cele mai importante schimbări se referă la guvernanţa şi structura organizatorică a Autorităţii.

Rolul de „supraveghere”

Cuvântul „supraveghere” care a fost integrat, a spus Barbagallo, este „nu doar o schimbare de nume”, ci permite Autorităţii „să fie aliniată cu sarcinile care i-au fost atribuite efectiv”. El a subliniat că, din 2013, pe lângă sarcina sa iniţială de informaţii pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, Autoritatea a exercitat şi funcţii de reglementare şi supraveghere „prudenţiale” asupra instituţiilor care furnizează servicii financiare pe o bază profesională de facto, precum în ceea ce priveşte IOR (Institutul pentru Lucrări de Religie, cunoscut în mod obişnuit ca Banca Vaticanului). „Acesta este motivul care a stat la baza adăugării termenului„ supraveghere ”, care, desigur, trebuie înţeles în domeniul financiar”, a spus el.

Distribuţia rolurilor

Biroul de presă a spus că „principalele schimbări includ o distribuţie reînnoită a rolurilor între preşedinte şi conducere – de natură strategică pentru primul, care vizează eficacitatea şi eficienţa operaţională pentru acesta din urmă – şi înfiinţarea unei noi unităţi, dedicată „Reglementare şi afaceri juridice” ”.

Comentând acest lucru, Barbagallo a spus că, deşi confirmă rolul Consiliului guvernatorilor, noul statut subliniază şi rolul proactiv al preşedintelui în dezvoltarea strategiei Autorităţii, consolidându-şi responsabilitatea în ceea ce priveşte supravegherea.

„În acelaşi timp, rolul conducerii, şi anume directorul şi directorul adjunct, a fost consolidat pentru a asigura eficacitatea şi eficienţa operaţională a Autorităţii.”

Barbagallo a vorbit şi despre schimbări în organizarea internă a Autorităţii. „În conformitate cu cele mai bune practici internaţionale”, a spus el, „Biroul de reglementare şi afaceri juridice a fost înfiinţat pentru a se ocupa de toate problemele juridice, inclusiv reglementările”. Astfel, „sarcinile de stabilire a regulilor au fost separate de cele de exercitare a controlului”. Aceasta împarte activităţile Autorităţii în trei unităţi: „Supraveghere”, „Reglementare şi afaceri juridice” şi „Informaţii financiare”.

Recrutare

O altă caracteristică nouă este că pentru angajare şi recrutare, ASIF va trebui să treacă acum prin CIVA, comisia independentă de evaluare pentru recrutarea de personal laic pentru diferitele entităţi din Curia Romană. Barbagallo a explicat că motivul din spatele acestui fapt pentru a alinia regulile administrative ale Autorităţii cu cele ale celorlalte organe de supraveghere ale Curiei Romane, care respectă deja regulile comune diferitelor departamente şi birouri.

Cu toate acestea, el a subliniat că acest proces va fi finalizat în curând. El a spus că trecerea prin CIVA „garantează o selecţie mai largă de candidaţi şi un control mai mare în deciziile de recrutare, evitând riscul arbitrariului”. Această alegere, a spus el, „contribuie la consolidarea independenţei Autorităţii în exercitarea prerogativelor sale importante”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!