Închide

Paradox american: Deși există surplus de bovine, prețul cărnii de vită explodează

Avatar
Live Cattle Export

Sursă foto: Argentine Farm News

Timp de citire: 2 minute

Anul trecut, pandemia generată de infecțiile cu Covid-19 a provocat închiderea fabricilor de procesare a cărnii, iar fermierii nu au avut avut ce să facă cu efectivele de animale. Astfel, aceștia pur și simplu și-au lăsat turmele pe pășuni pentru a se înmulți, scrie Bloomberg.

Acum, la această situație se adaugă prețurile ridicate la carnea de vită. Restricțiile impuse de pandemie se relaxează, restaurantele se redeschid, iar carnea este la mare căutare. Până în aest moment, americanii au fost dispuși să plătească mai mult pentru fripturi și burgeri.

Această situație se conturează ca o oportunitate fericită pentru cea mai mare companie de carne din America – Tyson Foods, care are la dispoziție efective de animale ieftine și poate vinde scump carnea de vită. Tyson Foods a raportat marje record de 11% pentru carne în al doilea trimestru, în creștere față de 3,1% anul trecut. Acțiunile companiei au crescut cu 23% anul acesta, comparativ cu 10% pentru indicele S&P 500.

Carnea de vită ar putea rămâne o oportunitate de câștig pentru o perioadă de câțiva ani. Fabricile de procesare a cărnii funcționează încă sub capacitate din cauza penuriei de forță de muncă, astfel încât stocuri ample de bovine vor exista până în 2022, a spus compania.

“Carnea de vită este foarte puternică în acest moment”, au spus analiștii JP GoldMan Chase & Co. Ken Goldman și Anoori Naughton într-o notă. „Marja dintre carnea de vită și bovine rămâne extrem de mare”.

Situația favorabilă de pe piața de bovine îi va ajuta pe cei de la Tyson, deoarece se confruntă cu reveniri mai slabe pe sectoarele cărnii de pui și porc. Fermierii s-au descurcat relativ bine în perioadele de întrerupere a lanțului de aprovizionare din pandemie, dar crescătorii de porci au fost obligați să sacrifice mii de animale, cei de păsări de curte au distrus oule, iar fermierii din domeniul lactatelor au aruncat laptele. Acest lucru a dus la probleme de aprovizionare cu carne de porc și pui.

Între timp, fermierii de bovine nu au parte de profiturile din vânzarea cărnii de vită și alte probleme se arată la orizont, cum ar fi prețurile ridicate ale cerealelor. Crescătoriile de porci s-au extins în China, pe măsură ce fermele profesionale înlocuiesc operațiunile gospodărești. Acest lucru crește cererea de cereale furajere, deoarece micii fermieri obișnuiau să hrănească porcii cu resturile de la masă, în timp ce fermele folosesc porumb și soia. Pe măsură ce China face achiziții masive de cereale de pe piețele mondiale, prețurile cresc până la maximele ultimilor opt ani.

„Privind în perspectivă, suntem din ce în ce mai preocupați de reducerea ofertei de bovine, mai ales acum că porumbul se apropie de 8 dolari pe obroc, iar condițiile de pe pășuni sunt cele mai grave din ultimii ani”, au spus Goldman și Naughton. „Deocamdată însă, vite sunt în abundență, mai ales că ambalatorii care se luptă să găsească forță de muncă pentru a funcționa la capacitate maximă”.

scroll to top