Închide

POLITICO: Parlamentul European dă în judecată Comisia, pentru că a deblocat fondurile UE pentru Ungaria

Avatar
European Parliament in Brussels, Belgium

Fotografie de Paolo Margari pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Parlamentul European se pregăteşte să dea în judecată Comisia Europeană pentru decizia controversată de a debloca fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria la sfârşitul anului trecut, au declarat surse implicate în această decizie, pentru publicația POLITICO, citată de News.ro.

Luni, Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European a votat aproape în unanimitate – cu 16 membri pentru, unul împotrivă şi nicio abţinere – pentru a acţiona în instanţă Comisia Europeană pentru încălcarea obligaţiei sale de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive.

”Credem că avem un caz solid, deoarece Comisia s-a contrazis în privinţa respectării statului de drept de către Ungaria. Curtea de Justiţie a UE a apărat întotdeauna independenţa instanţelor”, a declarat luni seară pentru POLITICO eurodeputatul Verzilor Daniel Freund.

Mişcarea Comisiei juridice a PE – care este susţinută inclusiv de membri ai Partidului Popular European din care face parte Ursula von der Leyen – este menită să fie ”un semnal pentru preşedinta Comisiei Europene că statul de drept nu poate fi tranzacţionat pentru a face înţelegeri cu Orbán”, a spus Freund.

Liderii grupurilor politice urmează să se întâlnească joi pentru a da undă verde finală preşedintei PE, Roberta Metsola, pentru a acţiona Comisia Europeană în instanţă înainte de termenul limită de 25 martie.

Împreună cu liderii S&D, ai Verzilor, ai Stângii şi ai liberalilor, liderul PPE Manfred Weber va vota în favoarea demersului, au declarat oficiali europeni pentru POLITICO.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE destinate Budapestei, bani care fuseseră anterior blocaţi pe fondul unor preocupări legate de drepturile omului şi de respectarea statului de drept de către guvernul de la Budapesta.

Decizia deblocării fondurilor a fost luată cu o zi înainte de summitul UE din decembrie în cadrul căruia liderii urmau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina şi despre deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul – măsuri pe care premierul ungar Viktor Orbán ameninţa să le blocheze.

Decizia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a debloca fondurile a fost întâmpinată cu reacţii negative din partea deputaţilor europeni, care au acuzat-o că a cedat şantajului lui Orbán, notează POLITICO.

scroll to top