Închide

Partidul lui Viktor Orbán iese din PPE, invocând ”reducerea la tăcere a europarlamentarilor”

Avatar
Orban 2

Sursa foto: AP Photos / Francois Walschaerts.

Timp de citire: 2 minute

Partidul FIDESZ, condus de premierul maghiar Viktor Orbán, a anunțat miercuri că va părăsi Partidul Popular European, cel mai mare grup politic de centru-dreapta din Parlamentul European, fără să mai aștepte să fie dat afară. Decizia partidului lui Orbán vine pe fondul disputelor privind suspendarea acestuia din grupul popularilor, anunță Reuters.

Plecarea FIDESZ din grupul PPE va reduce probabil și mai mult influența lui Orbán la Bruxelles, după ani la rând în care Budapesta și Bruxelles-ul s-au aflat în conflict pe tema încălcării de către Ungaria a regulilor statului de drept și a drepturilor omului.

”Vă informez că deputații europeni din FIDESZ renunță la calitatea de membri ai Grupului PPE”, a scris Orbán într-o scrisoare trimisă președintelui PPE, Manfred Weber, la scurt timp după ce grupul PPE din Parlamentul European și-a modificat regulamentul. Scrisoarea a fost publicată pe Twitter de Katalin Novák, vicepreședintă a partidului.

Modificarea adoptată joi permite grupului PPE să suspende delegațiile formațiunilor deja suspendate din Partidul Popular European, decizie pe care Orbán a catalogat-o drept ”o mișcare ostilă împotriva FIDESZ”.

Șeful guvernului de la Budapesta a adăugat că regulile adoptate de grupul PPE din Parlamentul European sunt ”nedemocratice, incorecte și inacceptabile” într-o perioadă în care ”sute de mii de europeni sunt spitalizați și doctorii noștri salvează vieți”.

Reprezentanții FIDESZ au comentat decizia PPE spunând că modificarea statutului va însemna imposibilitatea ca deputații partidului să îşi exercite drepturile parlamentare, drepturi care nu ar trebui restricționate în niciun fel.

Fără cei 12 membri Fidesz, PPE va avea 175 de parlamentari europeni și va rămâne cel mai mare grup politic din Parlamentul European, care numără 705 de membri.

Șeful Grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a salutat plecarea FIDESZ din PPE, spunând că nu există loc pentru populismul toxic al FIDESZ în politica europeană.

”Populismul toxic practicat de Orban în Ungaria nu mai avea cum să fie susținut în Parlamentul European – încrederea în Uniune ar fi avut de suferit. Limitarea libertății presei, jongleriile cu fondurile europene, nesocotirea statului de drept și nerespectarea valorilor și regulilor europene sunt linii roșii pentru orice guvern din statele membre, iar Viktor Orban le încalcă de prea multă vreme”, scrie Cioloș pe contul său de Facebook.

scroll to top