Închide

Pas important în prevenirea meningitei: Un vaccin eficient și accesibil, testat cu succes în Africa

Avatar
africa, children, village

Fotografie de Nambasi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un vaccin eficient și accesibil împotriva meningitei a fost testat cu succes în Africa, ceea ce sporește speranțele pentru eliminarea unei boli care ucide 250.000 de persoane pe an, potrivit The Guardian.

Vaccinul NmCV-5, dezvoltat de Institutul Serum din India și de Organizația Globală de Sănătate Path, va proteja împotriva celor cinci tulpini principale de meningococ ce se găsesc în Africa, inclusiv împotriva tulpinii emergente X, pentru care nu există în prezent un vaccin autorizat.

Testele de vaccinare au fost efectuate pe 1.800 de persoane cu vârste cuprinse între doi și 29 de ani în Mali și Gambia în 2021, potrivit unui raport publicat miercuri în New England Journal of Medicine. Cercetătorii au constatat că NmCV-5 a generat un răspuns imunitar puternic împotriva tuturor celor cinci tulpini.

Meningita este cauzată de bacterii sau infecții virale care inflamează membranele care înconjoară creierul și măduva spinării. Cel puțin 60% dintre decese au loc în Africa, în special de-a lungul “centurii meningitei”, care se întinde din Gambia și Senegal, în vest, până în Etiopia, în est.

Potrivit cercetărilor, persoanele din Africa au de două ori mai multe șanse de a suferi complicații grave pe termen lung din cauza bolii decât persoanele din țările cu venituri ridicate, din cauza, printre alți factori, a diagnosticării și tratamentului tardiv.

Costul vaccinurilor disponibile, care protejează împotriva a patru tulpini de meningită, este în prezent prea ridicat pentru majoritatea țărilor africane, care au nevoie de zeci de milioane de doze. MenAfriVac, lansat în 2010, a redus substanțial cazurile de meningococ A, dar epidemiile de amploare legate de celelalte tulpini sunt frecvente în Africa.

NmCVV-5 va fi disponibil în lunile următoare.

Protecția împotriva tulpinii X este deosebit de importantă, deoarece aceasta are potențialul de a se răspândi rapid și nu există în prezent niciun vaccin care să o prevină sau să o controleze, spun cercetătorii care lucrează la noul vaccin de la Medical Research Council Unit the Gambia, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, și de la Centrul pentru dezvoltarea vaccinurilor din Mali.

“Suntem încântați de rezultate. Ne așteptăm ca NmCV-5 să ofere copiilor și adulților tineri o protecție fiabilă împotriva meningitei cauzate de bacteria meningococică în Africa”, a declarat Ed Clarke, co-autor al studiului.

Acesta ar trebui să fie “o schimbare de joc pentru controlul meningitei epidemice în “centura meningitei””, a adăugat el. “Așteptăm cu nerăbdare să vedem vaccinul implementat în regiune cât mai curând posibil.”

Organizația Mondială a Sănătății dorește ca până în 2030 meningita prevenibilă prin vaccinare să fie redusă cu 50%, iar decesele cu 70%.

“Pregătirea pentru epidemii este calea de urmat în ceea ce privește furnizarea de vaccinuri disponibile, accesibile și la prețuri accesibile, relevante pentru regiunile predispuse la epidemii de meningită”, a declarat Ama Umesi, co-autor. ”A avea vaccinuri împotriva meningitei ar trebui să fie o prioritate de sănătate publică pentru a preveni rezultatele catastrofale în timpul unui focar și ar fi un schimbător de joc în lupta împotriva meningitei.”

scroll to top