Închide

Dedesubturile politice și economice ale foie gras-ului kosher, produsul de export unicat al Ungariei

Avatar
geese, goslings, birds

Fotografie de JonPauling pe Pixabay

Timp de citire: 6 minute

Singurele două fabrici de foie gras kosher din Europa nu se află în Franța, de departe cel mai mare producător și consumator de foie gras de pe continent, nici în Anglia, unde se află a doua cea mai mare populație evreiască din Europa. Amândouă sunt în Ungaria – unde mai trăiesc puțini evrei și nu sunt decât vreo cinci restaurante kosher cu totul, scrie publicația israeliană Haaretz.

O parte din explicație ar putea sta tocmai în proasta reputație a premierului maghiar Viktor Orban printre numeroșii săi critici pentru folosirea discursului xenofobic în spațiul public – inclusiv împotriva evreilor. În acest fel, liderul de la Budapesta ar putea socoti că își mai spală din păcate.

Uniunea Europeană a devenit din ce în ce mai critică la adresa lui Orban, condamnând refuzul acestuia de a admite solicitanți de azil și criticând continua erodare a independenței justiției și a presei.

În altă parte a Europei, tocmai în Belgia, epicentrul UE și sediul celor mai importante instituții ale Uniunii, a fost interzisă recent producția de carne kosher și halal – iar instanța supremă a UE a menținut interdicția.

Orban, maestrul spin-doctor

Întreaga poveste i-a oferit guvernului Orban o nouă oportunitate de a se apăra împotriva acuzațiilor de încălcare a drepturilor civile și de a prezenta, în același timp, Ungaria drept gardianul libertăților care sunt restrânse în alte părți ale Europei.

Interdicțiile și hotărârile asupra acestora ”nu sunt doar un atac la adresa libertății religioase, ci un atac la moștenirea noastră iudeo-creștină și la comunitățile evreiești din Europa”, i-a scris Orban la începutul acestui an președintelui israelian Isaac Herzog.

”Drept consecință, guvernul meu a condamnat rapid această decizie dăunătoare, urmând să facem tot posibilul pentru a ne ridica vocea împotriva ei în toate forurile internaționale posibile.”

Nu doar că nu a impus restricții similare, ci Ungaria a decis chiar să acorde subvenții guvernamentale substanțiale și diverse derogări pentru abatoarele kosher care funcționează în țară.

Subvențiile, alături de politicile restrictive de sacrificare a animalelor din alte părți ale Europei și de întreruperile lanțurilor de aprovizionare induse de pandemia de COVID-19, au transformat Ungaria în cel mai important producător de carne kosher consumată în Europa și în Israel.

Astfel s-a ajuns ca singurele două abatoare kosher pentru gâște din toată Europa să se afle în Ungaria.

Cum a ajuns Ungaria patria abatoarelor kosher?

Opoziția guvernului Orban față de interdicțiile sau limitările severe ale sacrificării kosher, pe care susținătorii drepturilor animalelor au reușit să le aducă în discuție în cel puțin șapte țări europene, datează cel puțin din 2014, când Ferenc Kumin, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, promitea că Executivul se va opune oricăror eforturi de a interzice sacrificarea kosher la nivel local.

În urma interdicției impuse de autoritățile din Belgia, un mare abator pentru pui s-a mutat anul trecut din Anvers în Ungaria, pentru a putea continua să funcționeze. Iar când pandemia de COVID-19 a provocat închiderea abatoarelor kosher din Marea Britanie, cele din Ungaria și-au crescut și și-au diversificat producția. Unul dintre abatoarele de gâște, Kosher Poultry din satul Csengele, la aproximativ 100 de kilometri de Budapesta, a trecut la creșterea și sacrificarea kosher a altor păsări, pentru atenuarea crizei din piață.

Anglia și Franța ”asigură consumul produselor noastre kosher” pe tot parcursul anului, a declarat atunci Slomo Koves, un rabin din Budapesta al cărui grup, EMIH, supraveghează respectarea regulilor sacrificării kosher la Kosher Poultry. ”Acum este rândul nostru să avem grijă de ei.”

Între timp, abatorul a revenit la specializarea sa inițială: gâștele îndopate pentru producția de foie gras.

La Kosher Poultry, zeci de muncitori, majoritatea din comunitățile rurale de romi, lucrează într-o fabrică de ultimă generație, care a fost concepută în jurul a două principii: respectarea strictă a legilor kosher și păstrarea la minimum a cantităților de deșeuri industriale. În abatorul de la Csengele sunt sacrificate sute de mii de păsări anual.

Procedura și controversele europene din jurul acesteia

Păsările sunt băgate în cuști direct din camionul fermei până în zona de sacrificare, unde patru măcelari evrei cu pregătire specială în producția de carne kosher folosesc cuțite foarte ascuțite pentru a tăia traheea și artera carotidă a fiecărei păsări.

Tehnica – prescrisă de vechile legi evreiești – încalcă interdicțiile din mai multe țări privind sacrificarea efectuată fără ca animalul să fie mai întâi asomat. Susținătorii drepturilor animalelor spun că sacrificarea fără asomare este inumană, în timp ce experții în legile kosher susțin că este posibilă sacrificarea fără a se încălca reglementarea impusă prin ritual, cu traume minime pentru animale.

”Făcută cum trebuie, sacrificarea prin pierderea bruscă de sânge blochează sistemul nervos al animalului”, spune rabinul Jacob Werchow, șeful echipei de măcelari kosher de la Csengele.

În special în cazul gâștelor, ”acest lucru trebuie făcut foarte repede, iar asta necesită îndemânare și practică îndelungată”, a spus el.

”Gâștele au inele cartilaginoase mai dure la nivelul traheei și cuțitul trebuie să ajungă între acele inele, pentru ca tăietura să se realizeze dintr-o singură mișcare. Altfel, cuțitul se va toci și toată procedura va avea de suferit.”

Rănile provocate animalelor – altele decât rana care a cauzat moartea acestuia – fac ca animalele respective să fie ne-kosher. Prin urmare, pe măsură ce gâștele sacrificate sunt procesate, bucățile de carne sunt inspectate îndeaproape. Dacă se descoperă orice defecte din punctul de vedere al procedurii kosher, carnea este transferată pe o linie de producție separată, non-kosher, pentru utilizare pe piața generală.

În ambele linii de producție, ficatul este extras, curățat, cântărit și ambalat crud sau semi-gătit pentru congelare și livrare. Fiecare ficat cântărește aproximativ 800 de grame și valorează aproximativ 100 de dolari pe piața din Franța, unde singurul foie gras kosher care poate fi găsit pe piață provine din Ungaria.

Organizațiile de protecție a animalelor din Ungaria au constatat și ele creșterea industriei cărnii kosher din țară și nu sunt deloc mulțumite de această situație:

”Ritualul kosher de sacrificare este extrem de crud, nu doar pentru că nu se face prin asomarea animalelor, ceea ce provoacă durerea în momentul în care li se taie gâtul, ci și pentru că animalele, pe deplin conștiente, văd cum semenii lor sunt sacrificați. Și știu foarte bine ce le așteaptă”, a spus Richard Kapin, fondatorul grupului maghiar de bunăstare a animalelor Soccer Fans for the Animals.

Organizația sa, alături de altele de acest fel, fac un lobby agresiv pentru ca Ungaria să interzică atât sacrificarea kosher, cât și hrănirea forțată a gâștelor, care a fost interzisă în Israel, Marea Britanie, Finlanda și Polonia, printre altele. Mulți activiști pentru bunăstarea animalelor spun că ambele practici sunt barbare.

”Sunt foarte fericit că Belgia a interzis sacrificarea kosher. Sper să se întâmple și la noi”, a spus Kapin.

Rabinul Werchow a contestat acest lucru, argumentând că hrănirea forțată în zilele noastre este nedureroasă pentru animale, întrucât hrana este transferată direct în stomacul gâștelor folosind manșoane flexibile din silicon, care provoacă mult mai puțin disconfort și răni decât tuburile metalice folosite anterior și pe care le-au înlocuit în ultimii ani.

”În ceea ce privește tăietura, ea însăși este o procedură anestezică. Realizată kosher, este prea rapidă și bruscă pentru a provoca durere, iar animalul devine inconștient instantaneu, înainte să survină cu adevărat moartea”, a spus el.

Pentru grupul condus de Kapin, argumentele nu sunt concludente. Organizația sa are 100.000 de follower-i pe Facebook – un număr semnificativ într-o țară cu doar 9,5 milioane de locuitori.

În alte țări europene, activiștii pentru drepturile animalelor care urmăresc cauze similare s-au alipit unor politicieni de dreapta în eforturile lor de a interzice sacrificarea fără asomare, într-o alăturare paradoxală.

De pildă, Geert Wilders, politicianul olandez anti-islam, alături de partidul Vlaams Belang din Belgia se numără printre liderii de dreapta care au promovat interzicerea sacrificării kosher și halal, în conformitate cu obiectivul lor de a limita ceea ce ei numesc ”islamizare” și influența imigranților musulmani în țările lor.

Orban le împărtășește viziunea critică asupra UE și folosește un limbaj similar cu al lor despre musulmani, numind imigranții din Orientul Mijlociu ”invadatori musulmani”. În plus, liderul de la Budapesta este ”la cuțite” în special cu George Soros, filantropul de origine evreiască și maghiară care i se opune lui Orban și finanțează cauze liberale în Ungaria și în întreaga lume.

Mazsihisz, cea mai mare organizație evreiască din Ungaria, l-a acuzat pe Orban că încurajează antisemitismul cu panouri publicitare care îl critică pe Soros. De cealaltă parte, EMIH, grupul evreiesc rival, a apărat guvernul.

Dezacordurile lui Orban cu UE sunt unul dintre motivele pentru care guvernul său va rezista probabil presiunii publice privind interzicerea sacrificării fără asomare, crede Kalman Szalai, secretarul general al Fundației pentru Acțiune și Apărare din Ungaria, o organizație care apără drepturile comunității evreiești locale.

Szalai crede că lui Orban îi pasă mult de evreii maghiari și apără libertatea credinței lor. Pe de altă parte, el a admis că permiterea funcționării abatoarelor kosher în Ungaria

”… are o însemnătate politică, arătând intoleranța de care este capabilă Uniunea Europeană, aducând totodată beneficii importante din punct de vedere financiar și oferind locuri de muncă. Este, așadar, o dublă victorie pentru el.”

Slomó Köves, rabinul din Budapesta, a spus că nu crede că Orban politizează sacrificarea kosher în lupta sa cu UE. Dar, a adăugat el,

”… toată situația asta arată ipocrizia unui organism care acuză Ungaria de încălcări ale drepturilor omului, chiar spunând că le comit împotriva comunităților evreiești și musulmane”.

În plus, orice dezbatere suplimentară despre sacrificarea cușer sau producția de foie gras în Ungaria s-ar confrunta cu o chestiune de identitate națională.

”Foie gras-ul este o tradiție locală profitabilă. Interzicerea acestuia sau a variantei sale kosher ar provoca, de asemenea, nemulțumiri majore”, a spus Szalai.

Printre puținii comercianți cu amănuntul de carne kosher din Budapesta, poziția guvernului este o veste de natură să-i liniștească.

”Nu este vorba doar de guvern, societatea maghiară în sine este una foarte tradițională. Acest lucru vine cu avantaje și cu dezavantaje, dar, în ce ne privește, în cazul de față, aceste tipuri de interdicții nu par să fie pe agenda liderilor politici, pentru moment”, a declarat László Györfi, proprietarul unui restaurant kosher, Kosher MeatUp.

scroll to top