Închide

Patron fabrică de ambalaje Exonia: Nu credeam că vin vremuri în care cerem clienților reducerea consumului

Avatar
Exonia

Foto: revista progresiv.ro

Timp de citire: 2 minute

Fabrica de ambalaje Exonia din Iaşi anunţă că, pe fondul blocării accesului la materia primă din Rusia, preţul hârtiei pe piaţa europeană a crescut cu 30-40 la sută, proprietarul companiei cerându-le clienţilor să micşoreze consumul în această perioadă.

Fondatorul companiei de ambalaje Exonia din Iaşi, Tiberiu Stoian, a scris, luni, pe Facebook, că majoritatea producătorilor de hârtie au anunţat un val imediat de scumpiri, care poate ajunge până la 40 la sută.

“Pe fondul blocării accesului la materia primă rusească, preţul hârtiei pe piaţa europeană a explodat astăzi. Majoritatea producătorilor de hârtie kraft au anunţat un val de scumpiri fără precedent cu procente ce variază între 30-40 la sută şi care intră în vigoare de îndată, motiv de îngrijorare în rândul industriei tipografice autohtone, şi aşa destul de afectată de recesiune. Măsura se suprapune cu informaţia neoficială conform căreia Guvernul Ucrainei a decis confiscarea tuturor mărfurilor aflate în tranzit dinspre Rusia, situaţie în care se află şi o cantitate mare, de peste 250 tone hârtie, destinată pentru fabrica noastră”, a declarat Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia Iaşi, citat de news.ro.

Potrivit omului de afaceri ieşean, creşterea costurilor cu utilităţile de peste 300 la sută pentru utilizatorii industriali din ultimele 12 luni, dar mai ales blocarea importurilor de hârtie din Federaţia Rusă, coroborate cu creşterea cererii de sacoşe fabricate din hârtie, sunt consecinţe ale situaţiei geopolitice din această perioadă.

“Noi, producătorii de ambalaje din Uniunea Europeană, suntem victime colaterale, alături de partenerii noştri – lanţurile de retail şi operatorii din HoReCa. Având în vedere capacitatea mare de procesare a fabricii noastre din Iaşi, de peste 3.500 tone anual, şi a faptului că avem alţi cinci furnizori europeni de hârtie, blocarea accesului la achiziţie pe piaţa rusă nu ne va afecta pe termen scurt, datorită stocurilor pe care le deţinem în depozitele companiei. Însă, pe termen lung, continuarea tendinţei de creştere a consumurilor şi de scumpire a hârtiei, ar putea duce la colaps industria procesatoare de celuloză şi hârtie, cu consecinţe catastrofale pentru multe industrii”, a precizat Tiberiu Stoian.

Proprietarul companiei Exonia din Iaşi a lansat un apel la toţi marii consumatori de sacoşe din hârtie, dar şi de ambalaje în general, să iniţieze cât mai urgent posibil programe de stimulare a consumului responsabil din partea utilizatorilor finali.

“Aceştia trebuie să înţeleagă faptul că sacoşele fabricate de noi sunt extrem de rezistente, permit re-utilizarea de cel puţin trei-patru ori, să nu le mai considere de unică întrebuinţare şi să contribuie astfel la reducerea cantităţilor de materii prime necesare fabricării lor, care sunt accesabile greu în această perioadă şi cu costuri din ce în ce mai mari. Nu credeam să vină vreodată ziua în care să cerem imperativ clienţilor să îşi reducă consumul, să raţionalizeze utilizarea produselor noastre şi în consecinţă să ne transmită comenzi cât mai rar şi cu tiraje cât mai reduse. Ne adaptăm la situaţie şi sperăm să depăşim această perioadă nefastă pentru industria românească”, a adăugat Tiberiu Stoian.

scroll to top