Închide

Carlsberg a vândut mai puțină bere la prețuri mai mari. Relațiile cu Rusia sunt tensionate

Avatar
Carlsberg draft beer

Fotografie de Elin Tabitha pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Vremea nefavorabilă și scăderea încrederii consumatorilor afectează volumele Carlsberg, dar vânzările continuă să crească datorită prețurilor de vânzare mai mari. Producătorul de bere a refuzat un acord cu Rusia, care a confiscat operațiunile grupului de berării din această țară, potrivit Retail Detail.

Scăderea volumului în Europa

La fel ca și concurentul său belgian AB InBev, Carlsberg a vândut mai puțină bere la prețuri mai mari în ultimul (al treilea) trimestru. În pofida unei scăderi de 2,1% a volumului, producătorul de bere a reușit totuși să crească vânzările cu 0,27%, până la 20,3 miliarde de coroane daneze (2,7 miliarde de euro), datorită creșterilor de preț și concentrării pe mărcile de bere premium.

În Europa de Vest, volumele au scăzut cu până la 5,1 %: rezultatul vremii dezamăgitoare din timpul verii și a cererii slabe a consumatorilor, spune gigantul danez al berii. Nici așteptările pentru trimestrul al patrulea nu sunt foarte bune: cererea de bere riscă să sufere din cauza încrederii scăzute a consumatorilor din Europa și a unei economii slabe în Asia de Sud-Est. Cu toate acestea, compania rămâne totuși încrezătoare că profitul său operațional ar putea crește cu 4 până la 7 % pentru întregul exercițiu financiar.

Niciun acord cu Rusia

Între timp, producătorul de bere a tăiat toate legăturile cu operațiunile sale din Rusia. Deși Carlsberg a declarat că a găsit un cumpărător pentru filiala sa rusă Baltika, care are opt fabrici de bere și 8.400 de angajați, Vladimir Putin a naționalizat această companie vara trecută, ca represalii la sancțiunile occidentale.

“Nu există nicio modalitate de a evita faptul că ne-au furat afacerea din Rusia și nu îi vom ajuta să facă acest lucru să pară legitim”, a părut neobișnuit de tăios directorul general Jacob Aarup-Andersen, într-o declarație citată de Reuters.

Refuzând să ajungă la o înțelegere cu guvernul rus, a pus capăt la începutul acestei luni acordurilor de licențiere pentru mărcile sale în Rusia. După o perioadă de preaviz, compania naționalizată nu va mai avea astfel voie să producă sau să vândă produse Carlsberg.

scroll to top