Închide

Patronii de pe Litoral acuză Guvernul de ”subminarea economiei”. Ce vor? Vacanță nesfârșită, școală cât mai puțină

Avatar
beach, playing, child

Fotografie de jatocreate pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

După ce Ministerul Educației a cedat presiunilor asociaților de părinți și hotelierilor, prelungind vacanța de vară cu încă o săptămână, iar deschiderea anului școlar 2023-2024 nu va avea loc în 4 septembrie, ci în 11 septembrie, se pare că nici această zi nu convine operatorilor de pe litoral și din Delta Dunării. De ce? Ar fi din nou prea devreme. 

Hotelierii se plâng acum din nou că vacanța se termină prea devreme, iar familiile nu pot beneficia de zilele frumoase cu soare din prima jumătate a lunii septembrie.

Asociaţiile patronale de pe Litoral şi din Delta Dunării, alături de Organizaţia de Management a Destinaţiei (OMD) Mangalia, solicită Ministerului Educaţiei începerea anului şcolar 2023 – 2024 pe data de 18 septembrie, nu pe 11 septembrie cum se prevede în ordinul de ministru, aflat în dezbatere publică, potrivit unui comunicat de presă al acestora, citat de Agerpres.

Ministerul Educației a pus vineri în dezbatere publică pe site-ul instituției proiectul de ordin care stabilește calendarul desfășurării activităților didactice în anul școlar 2023/2024. Astfel, viitorul an școlar va păstra formula inaugurată în acest an, cea cu 5 module de studii, precum și cealaltă inovație referitoare la așa-numita ”vacanță de schi”, din februarie, a cărei perioadă este stabilită în fiecare județ în parte.

Astfel, anul şcolar 2023 – 2024 va avea o durată de 36 de săptămâni de cursuri, acestea urmând să înceapă la data de 11 septembrie 2023.

Potrivit unui comunicat de presă al Resto Constanţa, o săptămână de vacanţă suplimentară va permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă şi de timp benefic pentru refacerea capacităţii de pregătire şcolară în vederea noului an şcolar.

“Toate asociaţiile patronale de pe Litoral şi din Delta Dunării, la care se adaugă asociaţii patronale din HoReCa din România şi Organizaţiile de Management de Destinaţie Mangalia şi Constanţa-Mamaia – solicită ferm amânarea datei de începere a şcolii până la 18 septembrie, considerând că o săptămână de vacanţă suplimentară va permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă şi de timp benefic pentru refacerea capacităţii de pregătire şcolară în vederea noului an şcolar. Multe din familiile cu copii se vor putea astfel bucura şi de tarifele scăzute în ofertele speciale din luna septembrie în destinaţii de vacanţă de Litoral, Delta Dunării, sau, desigur, de zile de vacanţă în destinaţii montane, balneare sau de city break în oraşe din România sau din lume. Constatăm că, în continuare, în ciuda apelurilor repetate, de peste 15 ani, anual, formulate de Federaţiile şi Patronatele din industria ospitalităţii din România, deciziile miniştrilor Educaţiei continuă să ignore interesul pe care administraţia centrală ar trebui să îl aloce, cu adevărat, industriei ospitalităţii şi atragerii de turişti şi de vizitatori în destinaţia România”, se menţionează în comunicat.

În viziunea patronatelor din turism,

“… această situaţie repetată reprezintă un act de subminare a economiei şi priorităţilor judeţene şi naţionale în privinţa industriei ospitalităţii şi a promovării Destinaţiei România”.

Patronii de pe Litoral și din Delta Dunării cer

”… susţinere fermă din partea primului ministru în acest sens şi aşteptăm să vedem că, în sfârşit, şi turismul devine o prioritate reală în această ţară, aşa cum se întâmplă în Grecia, Turcia, Bulgaria, ca să enumerăm doar trei dintre destinaţiile concurente şi vecine.”

Solicitarea cu privire la schimbarea datei de începere a anului şcolar 2023 – 2024 este semnată de: Asociaţia Patronală Resto Constanţa, Asociaţia Patronală Eforia Turistică, Asociaţia Patronală Costineşti, Asociaţia Operatorilor de Plaja Mamaia Nord, Asociaţia Patronală Marea Neagră – Sud Litoral, Asociaţia Patronală Tulcea – Delta Dunării şi Organizaţia de Management de Destinaţie Mangalia.

Conform proiectului de Ordin de Ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2023 – 2024 va începe pe 11 septembrie, urmând să se încheie pe 21 iunie. Practic Ministerul Educației a cedat deja o dată când a mutat termenul de începere a școlii din prima zi de luni din septembrie, cum ne-a obișnuit în ultimii ani, în a doua zi de luni din septembrie, apropiindu-se de celebra deja dată de 15 septembrie, binecunoscută tuturor drept ziua când începe școala.

Ministerul a preferat să aloce o săptămână de vacanță în luna septembrie, adăugând respectiva săptămână de studiu după data de 15 iunie. Astfel, anul școlar se va încheia doar în 21 iunie.

Cu toate acestea, hotelierii tot nu sunt de acord.

”Toate asociaţiile patronale de pe Litoral si din Delta Dunării mai sus menţionate, la care se adauga Asociatii Patronale din HORECA din România si Organizaţiile de Management de Destinatie Mangalia şi Constanţa-Mamaia – solicită ferm amânarea datei de începere a şcolii până la 18 septembrie, considerând că o săptămâna de vacanţă suplimentară va permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă si de timp benefic pentru refacerea capacitatii de pregătire şcolară în vederea noului an scolar”, spun asociaţiile, citat de news.ro.

Potrivit acestora, multe din familiile cu copii s-ar putea astfel bucura şi de tarifele scăzute în ofertele speciale din luna septembrie în destinaţii de vacanţă de Litoral, Delta Dunării, sau, desigur, de zile de vacanţă în destinaţii montane, balneare, sau de city break în oraşe din România sau din lume.

”Constatăm că, în continuare, în ciuda apelurilor repetate, de peste 15 ani, anual, formulate de federaţiile şi patronatele din industria ospitalităţii din România, deciziile miniştrilor Educaţiei continuă să ignore interesul pe care administraţia centrală ar trebui să îl aloce, cu adevărat, industriei ospitalităţii şi atragerii de turiști şi de vizitatori în destinaţia Romania. Considerăm că această situatie repetată reprezinta un act de subminare a economiei si prioritaţilor judetene si nationale în privinta industriei ospitalitatii şi a promovării destinaţiei Romania”, arată asociaţiile.

Acestea cer susţinere fermă din partea premierului în acest sens si aşteaptă să vadă că, în sfârşit, ”și turismul devine o prioritate reală în această ţară, aşa cum se întâmpla în Grecia, Turcia, Bulgaria, ca să enumerăm doar trei dintre destinaţiile concurente şi vecine”.

Bineînțeles că asociațiile, neavând legătură cu muntele, uită să spună că același proiect de an școlar prevede o vacanță specială în luna februarie “dedicată” exclusiv sectorului HORECA, atât de văduvit, după cu declară. Aceasta se și numește în proiectul prezentat “vacanța de schi”.

Iar dacă e să punem în balanță Turismul și Educația, cu siguranță aceasta din urmă ar trebui să devină urgent adevărata prioritate națională.

scroll to top