Închide

Pe măsură ce intrăm în al 3-lea an al Covid-19, chinezii sunt precauți și aleg să economisească

Avatar
piggy bank, save up, piggy

Fotografie de andibreit pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Consumatorii chinezi devin din ce în ce mai precauți în comparație cu modul în care erau înainte de începutul pandemiei Covid-19, potrivit unui sondaj al Băncii Populare din China, publicat miercuri, transmite CNBC.

În loc să-și cheltuiască sau să-și investească banii, mai mulți chinezi au ales să economisească în primele trei luni ale anului 2022, au arătat concluziile sondajului trimestrial.

Numărul respondenților la sondaj care au spus că sunt mai înclinații să economisească în primul trimestru a crescut la 54,7% – cel mai mare procent înregistrat din trimestrul al treilea din 2002, conform datelor accesate prin Wind Information.

În ultimele câteva săptămâni, răspândirea variantei omicron în zone economice majore precum Shenzhen și Shanghai a perturbat afacerile și viața de zi cu zi cu restricții și carantine.

Pe măsură ce Covid-19 intră în al treilea an, există semne că autoritățile chineze își schimbă strategia de la menținerea unei politici atât de stricte de zero Covid la „o abordare mai pragmatică”, a declarat Carlos Casanova, economist senior pentru Asia la UBP.

Dar el nu se așteaptă ca aceste schimbări să aibă loc până în a doua jumătate a anului, a spus Casanova. Firma sa își reduce previziunile privind PIB-ul din China pentru al doilea trimestru, a spus el, fără a specifica o cifră.

Deși sondajul Băncii Centrale a constatat că ponderea respondenților care au vrut să cheltuiască bani în primul trimestru a scăzut la 23,7%, acel nivel a fost doar cel mai scăzut dintr-un an, arată datele accesate prin intermediul Wind. Un procent și mai mic de 22% și-a exprimat interesul pentru cheltuieli în perioada cea mai gravă a pandemiei în primul trimestru al anului 2020.

Educația a fost categoria de top în care consumatorii chinezi plănuiau să-și mărească cheltuielile în următoarele trei luni. Sondajul PBOC a constatat că 28,9% și-au exprimat o astfel de intenție – în creștere față de 27,2% în trimestrul patru al anului trecut.

Și, în ciuda dificultăților din industria imobiliară din China, ponderea respondenților care intenționează să cumpere o casă a rămas aceeași în ambele trimestre, la 17,9%, potrivit sondajului.

În timp ce plănuiau să reducă cheltuielile, consumatorii chinezi au spus că nu sunt dornici să-și investească banii.

Ponderea respondenților care doresc să investească a scăzut la 21,6%, cel mai scăzut nivel înregistrat din primul trimestru al anului 2009, potrivit Wind.

Apetitul pentru investiții în acțiuni a fost cel mai scăzut dintre cele trei categorii de investiții enumerate, iar ponderea respondenților care doresc să cumpere acțiuni a scăzut la 16,2% în primul trimestru – în scădere de la 17,3% în trimestrul precedent, au arătat datele sondajului.

PBOC a declarat că sondajul său trimestrial, realizat din 1999, a acoperit 20.000 de persoane cu depozite bancare în 50 de orașe mari, mijlocii și mici din țară.

scroll to top