Închide

Pentru a reduce datoria publică a țării, Banca Centrală a Italiei solicită coeziune

Avatar
rome, italy colosseum, antiquity

Fotografie de Trimlack pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În timp ce Italia se luptă cu o criză guvernamentală, Banca Centrală a Italiei îndeamnă spre coeziune, argumentând că este imperativ să se reînvie creșterea și să se reducă datoria publică pe care pandemia de coronavirus a împins-o la nivelurile văzute ultima dată după Primul Război Mondial, anunță Reuters.

Datoria Italiei este de așteptat să se apropie de 160% din producția internă la sfârșitul acestui an, reprezentând o provocare majoră pentru o economie care a stagnat în ultimul deceniu.

Nu putem cultiva iluzia că datoria publică poate crește la nesfârșit, a declarat guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, pentru conferința anuală Assiom-Forex.

Datoria Romei de 2,6 trilioane de euro (3 trilioane de dolari) va scădea aproape 60 de miliarde de euro din casele publice în plăți de dobânzi doar în acest an, în ciuda unor rate record.

Italia trebuie să găsească acum coeziunea de care are nevoie pentru a reveni pe calea dezvoltării, a spus Visco.

Banca Centrală a semnalat „riscuri foarte substanțiale”, amenințând prognoza de bază a unei recuperări a producției începând din primăvară, în principal din cauza pericolului pe care oprirea pandemiei se dovedește mai greu decât se aștepta.

După prăbușirea unui guvern de coaliție condus de premierul Giuseppe Conte, președintele italian Sergio Mattarella a cerut fostului șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, să formeze un nou guvern.

Dar cele mai mari partide din țară încă cântăresc dacă să-l susțină, cu veto-uri reciproce care îi blochează drumul spre putere.

Visco a declarat că Italia nu își poate permite să irosească oportunitatea oferită de răspunsul împotriva pandemiei al Uniunii Europene.

Turbulențele politice împiedică eforturile Romei de a elabora planuri de a cheltui 200 de miliarde de euro în subvenții și împrumuturi din fondul de recuperare al UE. Statele membre trebuie să prezinte propunerile finale până pe 30 aprilie.

Doar revenind la ratele de creștere pe care le-a atins ultima dată înainte de criza financiară mondială, Italia își poate reduce datoria fără ajustări bugetare excesiv de dureroase, a spus Visco.

Însă utilizarea „atentă și direcționată” a fondurilor UE riscă să se dovedească insuficientă pentru a conduce la o creștere durabilă a creșterii economice a Italiei fără reforme structurale pentru a încuraja investițiile private, a spus el.

Aceasta nu este o provocare mică pentru administrația publică, a declarat Visco.

 

scroll to top