Închide

Piața aurului trece printr-o migrație globală

Avatar
gold, ingots, golden

Fotografie de Stevebidmead pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Piața aurului trece printr-o migrație globală, deoarece investitorii occidentali vând lingouri în masă, iar cumpărătorii asiatici profită de scăderea prețurilor.

Prețurile aurului au scăzut cu 18% din martie din cauza majorărilor abrupte ale dobânzilor Fed, scrie Bloomberg.

Potrivit CME Group Inc. și London Bullion Market Association, peste 527 de tone de aur au fost vândute de la sfârșitul lunii aprilie din seifurile din New York și Londra care susțin cele mai mari două piețe occidentale. În schimb, cererea pe piața de aur din Shanghai sau Marele Bazar din Istanbul este doar în creștere, scrie epravda.com.ua.

Problemele logistice combinate cu capriciile pieței fac dificil pentru comercianți să obțină suficiente lingouri acolo unde este nevoie. Drept urmare, unele piețe asiatice vând aur și argint la prețuri neobișnuit de ridicate pentru prețul de bază global.

Rotirea globală a metalului face parte dintr-un ciclu al pieței aurului care se repetă de zeci de ani: pe măsură ce investitorii se retrag și prețurile scad, cumpărăturile în Asia cresc și metalele prețioase curg spre est, contribuind la scăderea prețului aurului.

Mai târziu, când aurul se ridică în cele din urmă din nou, o mare parte din el este returnat în seifurile băncilor de pe străzile din New York, Londra și Zurich.

În ciuda fluxurilor mari de aur din seifurile din Londra și New York din Dubai și Istanbul sau de la Bursa de Valori din Shanghai, metalul prețios s-a tranzacționat cu mult peste nivelul de referință de la Londra în ultimele săptămâni, sugerând că achizițiile depășesc importurile.

Analistii spun ca o mare parte din metalele pretioase care alimenteaza apetitul Asiei provin din seifurile conduse de CME Group, care sustine piata futures Comex din New York.

Perturbările pieței la începutul pandemiei au dus la creșteri semnificative de preț, forțând băncile să-și construiască rezerve mari pentru a-și acoperi pozițiile futures. Aurul Comex a fost tranzacționat cu reducere la Londra în ultimele luni, iar aceste acțiuni sunt acum reduse pentru a satisface cererea din Asia.

scroll to top