Închide

Septembrie, record lunar al suprafețelor despădurite din pădurea amazoniană de când se fac măsurători

Avatar
rain forest, palm trees, river

Fotografie de blackend464 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Despăduririle care au loc în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia au afectat cea mai mare suprafață într-o singură lună, în septembrie, de când au început măsurătorile, după cum arată datele oficiale făcute publice de autoritățile braziliene, în condițiile în care incendiile din regiune au ajuns la cel mai ridicat nivel de mai bine de un deceniu, transmite agenția Reuters.

Datele satelitare ale agenției braziliene de cercetare spațială INPE au arătat că 1.455 de kilometri pătrați de suprafețe împădurite au fost afectate în zona pădurii amazoniene luna trecută, în creștere cu 48% față de aceeași perioadă din anul trecut și depășind recordul din septembrie 2019. Măsurătorile de acest gen au început în 2015.

Cifrele preliminare publicate la sfârșitul săptămânii trecute fac ca defrișările din regiunea amazoniană să ajungă la un nivel record al primelor nouă luni dintr-un singur an, potrivit INPE, cu 8.590 de kilometri pătrați de pădure afectată din ianuarie până în septembrie, cu 22,6% mai mult decât anul trecut.

Suprafața afectată de despăduriri este similară cu cea a județului Timiș, spre exemplu.

Statisticile anuale publicate anul trecut au arătat că despăduririle crescuseră deja la un nivel maxim al ultimilor 15 ani, inclusiv din cauza politicilor laxe ale guvernului federal aflat sub influența președintelui Jair Bolsonaro.

Experții îl consideră vinovat pe președintele de extremă dreapta, care candidează din nou pentru a fi reales, întrucât a ignorat problematica protecției mediului, deschizând calea defrișărilor masive, în special în beneficiul obținerii de noi terenuri arabile.

Accelerarea procesului de despădurire are un impact major nu doar asupra zonelor afectate, ci și la nivelul schimbărilor vremii și ale regimului de precipitații din regiune, precum și un impact social și economic pentru cei care trăiesc în zona pădurii amazoniene și în Brazilia, în ansamblu, potrivit Marianei Napolitano, director științific al organizației WWF- Brazilia.

scroll to top