Închide

Piața crypto: Amicii lui Putin primesc sfaturi despre cum să scape de sancțiunile Occidentului

Avatar
man, business, adult

Fotografie de AaronJOlson pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Investițiile în criptomonede i-ar putea ajuta pe miliardarii ruși să evite cât mai mult posibil impactul sancțiunilor occidentale, iar autoritățile de la Moscova le-ar putea da o mână de ajutor prin adoptarea unor măsuri noi în direcția legalizării activelor digitale, scrie Bloomberg.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că a autorizat ”sancțiuni puternice” ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Acestea urmăresc să limiteze Rusiei capacitatea de a derula afaceri în dolari și în alte valute internaționale importante și cuprind penalități pentru mai multe bănci rusești, care cumulează active estimate la un trilion de dolari. În plus, vor fi vizate numeroase persoane din elita cleptocratică a Rusiei. împreună cu membri ai familiilor lor. Acestea se adaugă sancțiunilor impuse la începutul acestei săptămâni.

Totuși, aceste sancțiuni ar putea conta mai puțin într-o țară care ia măsuri pentru legalizarea criptomonedelor și în care activele digitale sunt deja deținute pe scară largă.

În mod obișnuit, națiunile folosesc diverse subterfugii de natură materială, fizică, pentru a evita sancțiunile, cum ar fi utilizarea de către Venezuela și Coreea de Nord a transferurilor de combustibil de la navă la navă, dar activele digitale precum criptomonedele și platformele descentralizate de schimburi ar putea deveni cea mai eficientă modalitate de a evita sancțiunile.

”Nici dictatorii, nici activiștii pentru drepturile omului nu vor întâlni vreun cenzor în rețeaua Bitcoin”, a declarat Matthew Sigel, șeful diviziei de cercetare a activelor digitale la compania de management al investițiilor VanEck.

Sancțiunile impuse companiilor și persoanelor ruse de către SUA și aliații săi ar putea însemna că aceștia nu mai au acces la Occident. Miliardarii, dintre care unii au fost deja vizați în mod direct, ar putea însă eluda aceste sancțiuni dacă aleg să folosească criptoactive, care folosesc tehnologia blockchain pentru a păstra anonimatul tranzacțiilor. Astfel, monedele digitale i-ar putea ajuta să cumpere bunuri și servicii și să investească în active în afara Rusiei, evitând în același timp băncile sau instituțiile care aderă la sancțiuni și le-ar putea urmări tranzacțiile.

”Dacă două persoane sau organizații doresc să facă afaceri între ele și nu pot face acest lucru prin intermediul băncilor, o pot face cu Bitcoin. Dacă o persoană bogată este îngrijorată că conturile îi pot fi înghețate din cauza sancțiunilor, poate pur și simplu să-și păstreze averea în Bitcoin pentru a fi protejată de astfel de acțiuni”, a declarat Mati Greenspan, fondator și director executiv al companiei de consultanță financiară Quantum Economics.

Portița ”crypto” – nici total închisă, nici complet deschisă

Spre deosebire de monedele fiduciare, care trebuie să treacă prin instituții terțe care au capacitatea de a le urmări, îngheța sau bloca, criptomonedele pot fi trimise direct de la o persoană la alta, indiferent de orice sancțiuni guvernamentale sau alte restricții.

În plus, deținătorii de criptomonede pot crea o rețea de ”portofele” electronice cu adrese diferite, ceea ce face extrem de dificilă urmărirea oricărei activități și chiar și mai dificilă legarea tranzacțiilor de o anumită persoană. Pe lângă asta, ei pot alege schimburi de criptomonede care nu au sediul în jurisdicții care impun sancțiuni și, prin urmare, nu trebuie neapărat să respecte reglementările.

Problema care se pune este că aceste criptoactive nu pot fi atât de ușor convertite în monede fiduciare, spun experții. Prin urmare, pentru a ocoli băncile sau chiar bursele centralizate care aderă la sancțiuni, persoanele vizate ar trebui să convingă orice serviciu cu care fac afaceri să accepte plata digitală, ceea ce s-ar putea dovedi dificil.

Niciunul dintre miliardarii ruși sancționați zilele trecute nu a dezvăluit public până acum dacă sunt deținători de criptomonede.

Cu siguranță, există încă modalități prin care guvernele pot impune reglementări privind deținerile de criptomonede pe bursele centralizate, a declarat David Tawil, președintele companiei de investiții ProChain Capital. El s-a referit la recenta represiune a guvernului canadian asupra conturilor cripto deținute de camionagii protestatari care primeau fonduri pentru a bloca punctele de trecere a frontierei SUA-Canada și pentru a organiza protestul din capitala canadiană Ottawa, care s-a întins pe câteva săptămâni.

Brett Harrison, președintele bursei de criptomonede FTX US, susține că este o concepție greșită să spui că spălarea banilor este mai ușoară prin intermediul criptomonedelor. El explică faptul că platformele de schimb cripto au acces la o anumită tehnologie care permite urmărirea și filtrarea portofelelor care provin din țări sancționate. De asemenea, ar fi dificil pentru indivizi să convertească criptomonede în monede fiduciare prin intermediul schimburilor centralizate fără a fi prinși. Una peste alta, în esență, le-ar fi mai greu să își cheltuiască banii.

”Ceea ce poate să fie prevenit este ca fondurile să părăsească cu totul o anumită bursă în care sancțiunile respective sunt respectate în mod corespunzător. De îndată ce se mută undeva, toată lumea le poate vedea, pentru că se află pe un blockchain public, dar chiar dacă l-ar putea muta, niciun operator de schimburi nu îi va permite să convertească asta într-o monedă și, în secunda în care o fac, sunt prinși”, a spus Harrison.

De altfel, mai spune el, FTX este frecvent în contact cu agențiile de reglementare din mai multe state și țări, care trimit documente și cereri în vederea sechestrării de fonduri de la anumite adrese. Un caz recent arată cum criptomonedele și posesorii lor pot fi urmăriți: arestarea a două persoane care au comis infracțiuni cibernetic în celebrul caz de furt de criptoactive Bitfinex din 2016. Guvernul american a reușit să urmărească activitatea anumitor ”portofele” electronice și, prin urmare, să înghețe conturile de îndată ce acestea au fost convertite în monede fiduciare.

Crypto-Rusia

Statutul juridic al criptomonedelor din Rusia este în continuă schimbare și adaptare. Moscova și-a propus să facă eforturi susținute pentru a permite prezența criptoactivelor pe piață, pentru a atrage investiții străine și a scoate la lumină tranzacțiile făcute în piețele locale rusești.

Banca centrală de la Moscova nu este deloc încântată de această politică și consideră că activele cripto aduc cu niște scheme piramidale și ar trebui interzise.

Luna trecută, Putin le-a ordonat oficialilor guvernamentali și celor din banca centrală să ajungă la un compromis rapid, dar aceștia nu au reușit până acum să cadă de acord cu privire la modul de reglementare a sectorului criptoactivelor.

Oricum, deja milioane de ruși sunt bine ancorați în această lume digitală. Un document guvernamental recent susține că rușii dețin criptomonede în valoare de peste 2 trilioane de ruble, adică aproape 23 de miliarde de dolari.

Peste 17 milioane de ruși, adică vreo 12% din populația totală, sunt proprietari de criptomonede, potrivit datelor singaporezilor de TripleA, o companie care oferă diverse servicii în domeniul criptoactivelor.

În condițiile în care Rusia se așteaptă la noi sancțiuni în perioada următoare, ar putea fi în interesul Moscovei să permită tranzacțiile cu cripto, indiferent de statutul juridic al acestora.

Și alte țări din fosta Uniune Sovietică acordă atenție sporită domeniului criptoactivelor. Chiar săptămâna trecută, parlamentul ucrainean a susținut un proiect de lege pentru legalizarea criptomonedelor, în timp ce Kazahstanul face eforturi pentru a reglementa și a impozita mai eficient extrem de activul său sector de ”minerit” criptomonede.

scroll to top