Piața office, aproape la nivelul din 2019 odată cu revenirea fizică a angajaților la muncă
Revenirea fizică a angajaţilor la muncă va duce segmentul închirierilor şi preînchirierilor de birouri la un nivel apropiat de anul 2019, potrivit unei analize de specialitate.
Documentul, citat de Agerpres, analizează schimbările petrecute în primele 6 luni ale anului pe piaţa imobiliară, în contextul trecerii unui an de la apariţia pandemiei.
În ciuda unui an marcat de multe incertitudini, piaţă de birouri rămâne un segment foarte important al pieţei imobiliare, cu o dinamică aparte şi schimbări ce vor marca sectorul pe perioade foarte lungi, se precizează în analiza realizată de compania de consultanţă imobiliară 24REAL.
Dacă în 2020 clienţii au acţionat mai întâi emoţional, mai ales după ieşirea din starea de urgenţă, şi căutau să optimizeze costurile şi să diminueze suprafeţele închiriate, spre finalul anului 2020 şi începutul lui 2021, clienţii au început, treptat, să-şi reia activitatea la birou, astfel că au venit cereri din partea acestora de creştere a suprafeţelor închiriate. Mai precis, de la începutul acestui an, spaţiile care s-au eliberat odată cu debutul pandemiei au început să se ocupe din nou, precizează sursa ciată.
Constantin Căpraru, managing partner în cadrul companiei, a afirmat că investitorii imobiliari sunt interesaţi în prezent de achiziţii pe piaţa de birouri.
Avem clienţi, investitori imobiliari, care se uită cu mai multă atenţie spre piaţa de birouri şi vor să realizeze achiziţii aici. Revenirea la birou, susţin aceştia, este o chestiune de timp. În 2021 majoritatea închirierilor efectuate cu ajutorul 24REAL au fost pentru dezvoltare de business (spaţii de birouri mai mari sau mai multe spaţii comerciale) şi consolidare (companiile au spaţii de birouri în mai multe locaţii şi acum doresc să concentreze toată activitatea într-un singur spaţiu, mai mare). Există şi companii care vor păstra sistemul de lucru hibrid, caz în care vor renunţa la o parte din spaţiile de birouri (mai ales prin subînchiriere – pe termen scurt), a comentat el.
Acesta a apreciat că revenirea angajaţilor la birou, ca şi faptul că spaţiile de lucru încep să se ocupe din nou, vor duce piaţa office la un nivel de închiriere şi preînchiriere la finalul acestui an similar cu cel din 2019.
Totodată, analiza arată că există anumite sectoare de activitate şi domenii care se extind şi caută spaţii mai mari (uneori şi duble), chiar dacă se vor muta în aceste spaţii peste un an, cum este cazul telecom, construcţii/amenajări/proiectare, distribuţie/producţie, electronice/electrocasnice, marketing online etc.
Reprezentantul agenţiei de consultanţă imobiliară a atras atenţia că una din tendinţele de pe piaţa de birouri este preferinţa pentru perioade contractuale mai mici.
Imediat după lockdown, piaţa de birouri a reacţionat emoţional: clienţii au încercat să încheie înţelegerile contractuale ce vizau închirierea de spaţii de birouri sau să diminueze costurile cu chiria, însă după câteva luni business-urile s-au stabilizat, temerea a dispărut, iar lucrurile au început să revină, treptat, la normal. O tendinţă observată de noi a fost aceea că au început să fie căutate spaţii de birouri în clădiri tot mai noi, moderne, beneficiind de flexibilitatea proprietarilor în ceea ce priveşte perioadele contractuale mai mici, dar şi cu beneficii suplimentare la semnarea contractelor – cum ar fi, de exemplu, amenajarea spaţiilor sau o perioadă de gratuitate la plata chiriilor, a afirmat Constantin Căpraru.