Închide

Piața smartphone-urilor din India, revenire puternică în 2021. Livrări record de dispozitive

Avatar
samsung, galaxy s10, phone

Fotografie de adrian2019 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Piața de smartphone-uri din India a înregistrat o revenire puternică în 2021 și a crescut cu 12% față de anul precedent, potrivit companiei de cercetare Canalys, transmite CNBC.

Producătorii de smartphone-uri au livrat anul trecut un record de 162 de milioane de dispozitive, în ciuda unui început dificil al anului, deoarece țara s-a luptat cu un al doilea val de Covid-19 și a traversat întreruperile lanțului de aprovizionare, potrivit companiei.

„În urma unei reveniri puternice în T3, vânzătorii de smartphone-uri au livrat 44,5 milioane de dispozitive în T4 pentru o creștere de 2%, în ciuda unui lanț de aprovizionare dificil”, a spus firma de cercetare într-un raport de luni.

Producătorii chinezi de smartphone-uri au dominat primele cinci locuri în 2021, Xiaomi conducând topul. Producătorul de telefonie sud-coreean Samsung a ocupat locul doi, în timp ce producătorul chinez Vivo a ocupat locul trei. Realme, cu sediul în Shenzhen, a ajuns pe locul patru, dar pentru prima dată în India, a reușit să obțină locul trei în trimestrul al patrulea.

Creșterea vine în ciuda faptului că India a suferit anul trecut un al doilea val catastrofal de Covid-19, care a înregistrat blocaje și întreruperi ale lanțului de aprovizionare în întreaga țară, afectând atât cererea, cât și oferta de smartphone-uri.

Furnizorii au trebuit să se adapteze la mediul volatil, diversificându-și lanțurile de aprovizionare și lărgindu-și mixul de produse, a declarat analistul Canalys Sanyam Chaurasia.

„În același timp, datorită lansării vaccinării, redeschiderii pieței și cererii reținute, livrările de smartphone-uri au atins maxime istorice pentru întregul an”, a adăugat el.

În timp ce Xiaomi și Samsung și-au păstrat primele locuri pentru 2021, Realme, cu sediul în Shenzhen, a înregistrat cea mai mare creștere anuală și trimestrială.

Realme, care urmează să intre pe piața smartphone-urilor premium, a înregistrat o creștere a livrărilor cu 25% pentru întregul an, până la 24,2 milioane de unități.

Compania chineză a înregistrat o creștere anuală de 49% în trimestrul al patrulea, în timp ce celelalte patru mărci au suferit o creștere negativă.

„Livrările record ale Realme au fost posibile prin inovații în planificare și management al stocurilor, care au condus la o bună furnizare de smartphone-uri pentru piața de masă, cum ar fi Narzo 50A și C11”, a spus Chaurasia.

Vivo a rămas pe locul trei pentru 2021, dar Realme a urmat îndeaproape cu o cotă de piață de 15% anul trecut, cu doar 1% mai puțin decât Vivo. OPPO a rămas pe locul cinci cu o cotă de piață de 12%.

Se așteaptă ca creșterea să continue în acest an, a spus Chaurasia, determinată de cererea de înlocuire și de noii clienți care migrează la smartphone-uri.

Având în vedere că jucătorii low-end câștigă avânt în al patrulea trimestru al anului trecut, noi jucători ar putea zgudui competiția pentru cota de piață, a spus Canalys.

„JioPhone Next, care își propune să modernizeze utilizatorii de telefoane cu funcții prin opțiuni de finanțare perturbatoare, a avutt un început puternic cu câteva milioane de unități vândute”, a spus Chaurasia. Și pe Amazon și Flipkart, Infinix și Tecno au folosit eficient campaniile de promovare a mărcii. De asemenea, au crescut recunoașterea mărcii pe platformele de social media.”

Împreună, restul mărcilor au înregistrat o creștere anuală de 111% și o creștere de la an la an de 126% numai în trimestrul al patrulea.

De asemenea, firma de cercetare se așteaptă ca India să treacă printr-o transformare digitală uriașă în acest an.

„2022 va aduce licitații de spectru 5G cu noi game de frecvență radio, iar 5G va deveni semnificativ mai accesibil în ceea ce privește acoperirea și prețul”, a spus Chaurasia. „Smartphone-urile capabile de 5G vor scădea și mai mult prețul pe fondul rivalității acerbe a furnizorilor, dar livrările vor fi înăbușite în primul semestru din 2022 înainte ca deficitul de componente să se reducă.”

scroll to top