Închide

Pieţele bursiere europene au închis vineri în scădere, după declaraţiile preşedintelui Fed

Avatar
Bursa Actiuni Wall Street

Foto: Getty

Timp de citire: 2 minute

Pieţele bursiere europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere, după ce preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a declarat că banca centrală ”nu este convinsă” că a făcut suficient pentru a controla inflaţia, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în declin cu 1%. Acţiunile producătorilor de alimente şi băuturi au condus pierderile, încheind sesiunea în scădere cu 3,1%, iar toate sectoarele au închis în roşu, cu excepţia acţiunilor din sectorul petrolului şi gazelor, care au crescut cu 0,4%.

Powell a declarat joi că el şi colegii săi au fost încurajaţi de recenta încetinire a ratelor inflaţiei, dar încă nu sunt convinşi că au atins o atitudine de politică monetară care este ”suficient de restrictivă pentru a reduce inflaţia la 2% în timp”.

Fed a menţinut dobânzile neschimbate săptămâna trecută, împreună cu Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană, pieţele îndreptându-şi acum atenţia către momentul în care vor începe reducerile de dobânzi anul viitor – cu toate că bancherii centrali au respins acest lucru.

Acţiunile din regiunea  Asia-Pacific au scăzut vineri după ce indicele S&P 500 din SUA, a întrerupt o serie de creşteri de opt zile, pe baza comentariilor lui Powell şi a creşterii randamentelor titlurilor Trezoreriei americane. Pe Wall Street, acţiunile au crescut în timp ce traderii urmreau randamentele Trezoreriei.

Acţiunile GN Store Nord au crescut cu peste 10% vineri, după ce producătorul danez de proteze auditive a anunţat noi obiective de economisire a costurilor, pe măsură ce a îndeplinit aşteptările privind câştigurile din trimestrul trei.

În partea de jos a indiceluiStoxx 600, acţiunile gigantului britanic al băuturilor Diageo au scăzut cu peste 15%, după ce compania a avertizat cu privire la o creştere mai slabă a profitului operaţional în prima jumătate a anului său financiar, din cauza performanţei ”material mai slabe” din America Latină.

Indicele german DAX a scăzut cu 0,77%, CAC 40 al bursei franceze cu 0,96%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,28%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 0,49%, în timp ce IMBEX 35 al bursei din Madrid a scăzut cu 0.36%.

scroll to top