Închide

Pietricele în pantofi | Adidas scade puternic estimările, din cauza contextului internațional

Avatar
Football cleats in the net.

Fotografie de Alex pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Gigantul german al industriei de echipament sportiv Adidas și-a redus obiectivele de profitabilitate pentru acest an, prognozând totodată o scădere a vânzărilor de articole sportive în China, întrucât politica extrem de strictă ”Covid-Zero” a autorităților de la Beijing ține închise magazinele de profil din marile aglomerări urbane, scrie Bloomberg.

Compania germană a mai anunțat că o problemă suplimentară o reprezintă blocajele de pe lanțurile de aprovizionare din Vietnam, care au redus disponibilitatea produselor sale și, în consecință, au condus la scăderea vânzărilor.

În urma comunicatului, acțiunile companiei au scăzut cu până la 4,4%.

A cincea parte din afacerile Adidas este afectată în mod deosebit de provocările geopolitice ale momentului, potrivit estimărilor. Veniturile din China în primul trimestru al anului au scăzut cu 35%, însă compania a fost nevoită să înceapă un proces de creștere a prețurilor, întrucât se confruntă cu costuri tot mai mari pentru transportul și materiile prime necesare producției.

Brandurile străine încearcă din răsputeri să își readucă afacerile din China la statului de motor de creștere globală, însă pare tot mai greu, după ce în urmă cu aproape un an autoritățile de la Beijing – direct sau indirect – au început o campanie de tratament preferențial al companiilor autohtone și de boicotare a giganților străini. În plus, politicile de sănătate publică, subsumate obiectivului ”Covid-Zero”, nu fac decât să înrăutățească lucrurile.

În încercarea de a repara situația, Adidas l-a înlocuit luna trecută pe șeful operațiunilor sale din China, promovând un executiv care gestionase anterior un brand local.

Pentru acest an, Adidas și-a redus ținta marjei profitului brut la 50,7%. Anterior, viza o țintă de 51,5-52%. De asemenea, compania și-a redus previziunile privind marja operațională.

Creșterea vânzărilor și profitul se vor situa la limita inferioară a estimărilor anterioare, a mai precizat compania.

Adidas apreciază că veniturile sale vor crește cu 11-13% în acest an (fără fluctuații ale monedelor locale), iar profitul net ajustat ar putea ajunge la 1,8-1,9 miliarde de euro.

Fără a lua în calcul fluctuațiile monedelor locale, profitul companiei a scăzut cu 3% în primul trimestru. Adidas a mai transmis, din cauza dificultăților logistice pe care le-a avut în Vietnam anul trecut, a ratat vânzări de 400 de milioane de euro, întrucât fabricile sale din această țară nu au putut să producă la nivelul comenzilor.

Mai mult, războiul din Ucraina pune în pericol venituri de până la 250 de milioane de euro. Suma reprezintă jumătate din afacerile Adidas din Rusia și regiunea CSI.

scroll to top