Închide

Pista 2 de la Aeroportul Otopeni, redeschisă. Cătălin Drulă: ”Investiţiile sunt o prioritate”

Avatar
Pista 2 Henri Coanda

Sursa foto: Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”, București-Otopeni.

Timp de citire: 2 minute

La Aeroportul Internațional Henri Coandă București a fost redeschisă traficului aerian pista nr. 2, ca urmare a finalizării și recepționării lucrărilor de modernizare a pistei și de resistematizare a zonei de siguranță aferente, potrivit unui comunicat de presă al aeroportului.

Prin finalizarea acestor lucrări de reparații capitale și modernizare, capacitatea portantă PCN (numărul de clasificare a pavimentului) s-a ridicat de la 80/R/B/W/T la 93/R/D/W/T, iar capacitatea de procesare a zborurilor pentru această pistă a crescut cu 20%, anunță reprezentanții aeroportului.

Lucrările de modernizare au vizat, printre altele, schimbarea dalelor de beton de pe suprafaţa de rulare, refacerea terasamentului și modernizarea 100% a sistemului de balizaj. În timpul lucrărilor au fost turnate peste 90.000 de tone de mixturi bituminoase și au fost refăcute 7.800 mc de dale de beton.

Pista are o lungime de 3,5 km, lățimea de 60 m, din care 45 m reprezintă suprafață portantă, iar 7,5 m sunt acostamentele. A fost construită în 1987 și a beneficiat de o reparație capitală în 1997, până la actuala modernizare fiind derulate numai lucrări de mentenanță.

Ministrul Transporturilor promite investiții masive

Prezent la inaugurare, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a spus că bugetul ministerului ”prevede pentru anul acesta opt miliarde de lei pentru investiţii pe fonduri europene, un nivel record, şi vrem să depăşim această sumă prin rectificare şi muncim zi de zi la asta.”

”Pentru acest Guvern, pentru premierul Florin Cîţu şi pentru mine, pentru această coaliţie de guvernare, investiţiile sunt o prioritate. Avem o creştere a bugetului la Ministerul Transporturilor cu 10%. Vom avea 14,1 miliarde de lei, din care un record – 8 miliarde de lei – pentru investiţii pe fonduri europene. Vorbim aici de autostrăzi, de căi ferate şi de alte feluri de infrastructuri portuare, aeroportuare etc. şi vrem chiar dacă se poate în acest an să depăşim această sumă, evident prin rectificare, adică să avem fonduri suplimentare alocate la rectificare. Muncim zi de zi la asta şi n-am uitat de partea de întreţinere a infrastructurilor existente. Întreţinerea este extrem de importantă şi din cauza asta a suferit România foarte mult, aşa că am reuşit şi acolo să alocăm sume record şi pe infrastructura feroviară în special”, a spus Drulă, citat de Agerpres.

Referitor la inaugurarea Pistei 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă, ministrul a apreciat că această lucrare a fost finalizată în termen de cinci luni, însă a atras atenţia că sunt multe de făcut la acest aeroport, iar “lucrurile nu sunt acolo unde ar trebui să fie”.

Drulă a mai spus că noua conducere a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) va trece urgent la efectuarea de reparaţii la Pista 1.

“Avem de făcut reparaţii capitale la Pista 1, acum că Pista 2 este în regulă şi noua conducere a aeroportului va trece urgent la reparaţii la Pista 1. Avem de făcut modernizarea sistemului de parcări, renovarea terminalului 1, sunt şi alte investiţii, facilitatea fast track prin care să se poată trece mai repede prin formalităţile de sosire”, a menţionat şeful de la Transporturi.

scroll to top