Plănuiți o călătorie în Europa vara aceasta? Câteva țări se vor confrunta cu greve ale transportatorilor
Grevele sunt un eveniment obișnuit în Europa, deoarece angajații luptă pentru salarii și condiții mai bune de muncă, potrivit Euronews.
Uneori, grevele sunt planificate cu câteva luni înainte, dar alteori sunt anunțate în ultimul moment, ceea ce arată că merită întotdeauna să verificați înainte de a călători.
Din fericire, am adunat mai jos toate informațiile despre greve.
Dacă zborul sau trenul dvs. este anulat sau întârziat, veți avea dreptul la un nou bilet sau la despăgubiri.
MAREA BRITANIE: Grevele trenurilor în aprilie
Deși nu este planificată nicio grevă națională a trenurilor în Marea Britanie, pentru luna aprilie sunt planificate diverse acțiuni localizate.
Sâmbătă, 13 aprilie, o acțiune sindicală a sindicatului RMT va afecta serviciile CrossCountry. În perioada 15-20 aprilie, grevele sindicatului ASLEF vor afecta serviciile feroviare din Northern. Iar pe 20 aprilie, o grevă a ASLEF va afecta trenurile LNER.
La metroul londonez, personalul de deservire a clienților va ieși în stradă pe 10-11 aprilie, ceea ce ar putea forța închiderea unor stații.
Greva forțelor de frontieră de la Heathrow a fost anulată
O grevă planificată la Aeroportul Heathrow din Londra în perioada 11-14 aprilie a fost anulată pentru a permite desfășurarea negocierilor.
În cazul în care disputa privind condițiile de muncă nu va fi rezolvată, sunt așteptate noi anunțuri de grevă.
Italia: Grevă în transporturi anunțată în aprilie
Două dintre cele mai mari sindicate din Italia au anunțat o grevă joi, 11 aprilie, care va afecta transportul feroviar și alte tipuri de transport public.
Greva legată de condițiile de muncă și de taxe va fi organizată în diferite intervale de patru ore în orașe din întreaga țară. Personalul de la compania feroviară de stat Ferrovie dello Stato – care include Trenitalia – va intra în grevă între orele 9.00 și 13.00.
Franța: Grevele ar putea afecta Jocurile Olimpice de la Paris?
Membrii sindicatului CGT-RATP au anunțat un preaviz de grevă de șapte luni, din 5 februarie până în 9 septembrie, care ar putea afecta rețeaua de autobuze și de metrou din Ile-de-France – inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice din această vară.
Cu toate acestea, Senatul francez a adoptat la 9 aprilie un proiect de lege care permite statului să interzică grevele în transporturi pentru anumite perioade determinate în fiecare an, pentru a evita perturbările în timpul unor evenimente majore precum Paris 2024. De asemenea, proiectul de lege prevede avertizarea cu mai mult timp înainte de greve și creșterea obligațiilor de serviciu minim.
Proiectul de lege se confruntă cu opoziție și trebuie să fie adoptat de Adunarea Națională franceză înainte de a deveni lege.
Lucrătorii de la compania de stat de transport public spun că au declanșat greva din cauza salariilor.
Germania: Amenințarea cu diverse greve se încheie
La 25 martie, Deutsche Bahn a ajuns la un acord cu sindicatul mecanicilor de locomotivă GDL din Germania, punând capăt la cinci luni de negocieri și greve.
Înțelegerea înseamnă că GDL se va abține de la greve cel puțin până în februarie 2026.
Sindicatul german Verdi a suspendat, de asemenea, grevele de pe diferite aeroporturi germane după ce a ajuns la un acord salarial.