Închide

Planul lui Erdogan funcționează. Lira turcească şi-a revenit puternic marţi

Avatar
Erdogan

Foto: bulgarianmilitary.com

Timp de citire: < 1 minut

Erdogan a anunţat luni o serie de măsuri despre care a afirmat că vor atenua povara suportată de turci din cauza deprecierii lirei, el încurajându-i să păstre lire şi nu dolari.

Potrivit planului lui Erdogan, guvernul a promis să garanteze depozitele în lire, anunţ care a dus la aprecierea cu până la 25% a lirei în cursul zilei de luni, acesta fiind cel mai mare avans consemnat vreodată de moneda turcă într-o singură zi.

Analiştii şi bancherii au avertizat că dacă lira va scădea din nou, guvernul va fi nevoit să suporte pierderile provocate de cursul bancar, iar inflaţia s-ar agrava.

Lira, care s-a depreciat în acest an cu 44% în raport cu dolarul, a fluctuat marţi, atingând un maxim al zilei de 11,0935 unităţi pentru un dolar, pentru ca apoi să coboare până la 14,3885 unităţi pentru un dolar, înainte de a reveni la 13,1 unităţi, potrivit News.ro.

Guvernul s-a angajat că plătească diferenţa între randamentul economiilor în lire şi echivalentul depozitelor în dolari.

Peste jumătate din economiile locale sunt în valute străine şi aur, potrivit datelor băncii centrale, din cauza pierderii încrederii în liră după deprecierile din ultimii ani.

scroll to top