Închide

Plasticul reciclat poate fi mai toxic și nu este o soluție pentru poluare, avertizează Greenpeace

Avatar
plastic waste, environment, pollution

Fotografie de stux pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Reciclarea plasticului îl poate face mai toxic și nu ar trebui să fie considerată o soluție la criza poluării, a avertizat Greenpeace înaintea ultimei runde de negocieri pentru un tratat internațional privind materialele plastice, transmite The Guardian.

“Materialele plastice sunt în mod inerent incompatibile cu o economie circulară”, a declarat rețeaua globală de mediu într-un raport care reunește cercetări care arată că materialele plastice reciclate sunt mai toxice decât componentele lor virgine.

Raportul, programat să coincidă cu începutul unor noi discuții pentru un potențial tratat global privind materialele plastice, vine în contextul în care cercetări separate au arătat că descompunerea materialelor plastice pentru reciclare împrăștie poluarea cu microplastice în mediul înconjurător.

Reprezentanții din 173 de țări au convenit anul trecut să elaboreze un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care să acopere “întregul ciclu de viață” al materialelor plastice, de la producție până la eliminare, care să fie negociat în următorii doi ani.

Săptămâna viitoare, aceștia urmează să se întâlnească la Paris, în cadrul unor discuții care au fost deja criticate pentru că au exclus comunitățile din țările în curs de dezvoltare afectate de depozitarea și arderea deșeurilor de plastic, precum și persoanele marginalizate care se ocupă cu colectarea deșeurilor, care sunt esențiale pentru reciclare.

Fără aceste voci, se tem că negocierile vor fi influențate de interesele corporatiste.

“Industria materialelor plastice – inclusiv companiile de combustibili fosili, petrochimice și de bunuri de consum – continuă să prezinte reciclarea plasticului ca fiind soluția la criza poluării cu plastic”, a declarat Graham Forbes, care conduce campania globală pentru materiale plastice a Greenpeace SUA. “Dar … toxicitatea plasticului crește de fapt odată cu reciclarea. Plasticul nu își are locul într-o economie circulară și este clar că singura soluție reală pentru a pune capăt poluării cu plastic este reducerea masivă a producției de plastic.”

Începând cu anii 1950, s-au produs aproximativ 8 miliarde de tone de plastic. Raportul Greenpeace cataloghează cercetări și studii internaționale care arată nu numai că doar o proporție infimă (9%) de plastic este reciclată vreodată, dar și că cele care sunt reciclate ajung să aibă concentrații mai mari de substanțe chimice toxice, multiplicând potențialul lor de a dăuna sănătății umane, animale și mediului.

Potrivit raportului, materialele plastice reciclate conțin adesea niveluri mai ridicate de substanțe chimice, cum ar fi substanțe ignifuge toxice, benzen și alte substanțe cancerigene, poluanți de mediu, inclusiv dioxine bromurate și clorurate, precum și numeroși perturbatori endocrini care pot provoca modificări ale nivelurilor hormonale naturale ale organismului.

Deșeurile de materiale plastice destinate reciclării sunt de obicei exportate din țările cu venituri ridicate către părți mai sărace ale lumii

“Materialele plastice sunt fabricate cu substanțe chimice toxice, iar aceste substanțe chimice nu dispar pur și simplu atunci când materialele plastice sunt reciclate. Știința arată clar că reciclarea plasticului este un efort toxic, cu amenințări pentru sănătatea noastră și pentru mediu de-a lungul întregului flux de reciclare. Pur și simplu, plasticul otrăvește economia circulară și corpurile noastre și poluează aerul, apa și alimentele. Nu ar trebui să reciclăm materialele plastice care conțin substanțe chimice toxice. Soluțiile reale la criza materialelor plastice vor necesita controale globale asupra substanțelor chimice din plastic și reduceri semnificative ale producției de plastic”, a declarat Dr. Therese Karlsson, consilier științific în cadrul Rețelei internaționale pentru eliminarea poluanților (IPEN).

Se preconizează că producția de plastic se va tripla până în 2060. Greenpeace a declarat că orice tratat global privind materialele plastice trebuie să realizeze imediat reduceri semnificative ale producției de plastic, ca un prim pas pe calea eliminării totale a producției de plastic virgin.

Acele materiale plastice care rămân trebuie să fie refolosite pe cât posibil, în timp ce sunt dezvoltate tehnologii de eliminare a deșeurilor care să nu implice pur și simplu arderea sau îngroparea lor, a declarat Greenpeace.

scroll to top