Plata cu cardul, tot mai populară și la noi. 4 din 10 români folosesc exclusiv cardul pentru plăți

,
Autor:    -  
credit card, terminal, cashless
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Plata cu cardul este preferată de tot mai mulţi români. Un nou studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie arată că tot mai mulți dintre noi alegem să ne despărţim de banii lichizi în favoarea tranzacțiilor electronice. 4 din 10 români folosesc în prezent exclusiv cardul pentru plăți.

Folosirea cardului la cumpărături a devenit un obicei pe care tot mai mulți dintre noi îl aplică, metodă preferată de 37% dintre români. Aproape tot atâția folosesc în egală măsură și plata cu cardul, dar și cu bani lichizi, notează TVR Info.

E mult mai convenabil, mai rapid, merge mai bine. Nu se compară cu banul, banul e foarte murdar, cel mai murdar,

spune un român.

Și totuși, 11% dintre români mai plătesc exclusiv cu numerar. Procentul este în ușoară scădere, față de acum doi ani, când aveam 13% care preferau să achite doar cu bani cash.

Poate că sunt eu de modă veche, dar mie îmi place să am banii, să văd bănuții,

spune o altă româncă.

Potrivit BNR, peste 21 de milioane de carduri erau active la finalul anului trecut, iar din totalul populației adulte, peste 70% aveau un cont bancar.

Digitalizarea plăților avansează rapid în România, dar nu uniform. Dacă în mediul urban peste 82% dintre persoane folosesc și cardul atunci când vor să plătească, în mediul rural peste 40% dintre persoane nu au nici măcar un cont bancar.

Dragoş Huru, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti:

Nivelul de extindere a rețelelor care permit utilizarea cardurilor și plăților online nu este atât de dezvoltat și nici nu va fi, pentru că sunt zone care au rămas blocate. Satul îndepărtat, nici într-o țară foarte civilizată, și acolo găsim probleme de a plăti cu cardul, pentru simplul motiv că nu ai rețea.

În ultimii doi ani s-a dublat numărul companiilor care folosesc aplicații de Mobile Banking.

De multe ori îmi uit acasă portofelul și atunci îmi este la îndemână, telefonul nu-l uit,

mai spune o persoană chestionată.

Studiul IRES a fost realizat în perioada iunie-iulie 2024, la solicitarea Asociației Române a Băncilor, pe un eșantion de 1.320 de respondenți persoane fizice, dintre care 1.067 persoane utilizează produse bancare. Marja de eroare maximă este de +/-2,75%.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!