Polonia: Mass-media independentă a blocat accesul la conținutul său în semn de protest
Mass-media independentă poloneză a blocat accesul la conținutul său, paginile web ale principalelor grupuri media din țară fiind goale miercuri dimineața, pentru a protesta împotriva unei noi taxe publicitare despre care radiodifuzorii și editorii spun că nu vizează strângerea de bani, ci subminarea libertății presei, potrivit POLITICO.
„Aceasta este pur și simplu o extorcare”,
se spune într-o scrisoare deschisă adresată premierului polonez Mateusz Morawiecki, semnată de 43 de organizații media, printre care cei mai mari editori de ziare și reviste din Polonia, precum și de principalele rețele de televiziune independente. Semnatarii includ Ringier Axel Springer Polska, o societate mixtă elvețiano-germană care deține proprietăți de presă poloneze; Compania germană Axel Springer este, de asemenea, coproprietar al POLITICO Europe.
Noua taxă pe veniturile din publicitate, care variază de la 2 la 15 la sută, în funcție de mărimea companiei, este trecută de urgență prin parlament. Guvernul insistă că este o modalitate de a repara finanțele publice tensionate de pandemie și este un efort de a forța marile corporații internaționale să își plătească partea echitabilă din impozite.
“Nu se poate ca săracii să devină mai săraci și cei bogați să devină mai bogați”,
a spus Morawiecki marți, într-o conferință de presă. El a argumentat că proiectul de lege polonez este similar cu taxele din Franța, Italia și Spania.
Cu toate acestea, el a evitat să abordeze nemulțumirea principală a grupurilor media, care susțin că taxa este un efort nedrept de a extrage bani din operațiunile media poloneze, în loc să se concentereze pe giganții online precum Facebook sau Google.
Grupurile mass-media și opoziția politică văd impozitul ca o intimidare a presei independente de către guvernul condus de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS).
„În oarecare măsură, ei copiază abordarea maghiară – pentru a diminua viabilitatea mass-mediei independente. Ei spun că încasările din impozite sunt pentru a face față pandemiei, dar banii vor merge doar pentru operațiuni de propagandă apropiate de PiS “,
a declarat un director de presă pentru POLITICO.
Televiziunea de stat din Polonia, TVP, este, de asemenea, vizată de taxă, dar a beneficiat de o subvenție enormă de 2 miliarde de złoți (440 de milioane de euro) și este, de asemenea, susținută de taxele obligatorii pe care le plătesc utilizatorii. TVP este strict controlată de PiS și a fost transformată într-un instrument de propagandă pro-guvernamentală – ceea ce a adus critici internaționale Poloniei.
Noua taxă este structurată în așa fel încât mulți editori pro-guvernamentali de dreapta sunt prea mici pentru a fi afectați.
Adam Bodnar, ombudsmanul pentru drepturile omului al Poloniei, a scris pe Twitter :
„Nu mă îndoiesc că scopul este de a lovi mass-media independentă”.
Veniturile din noua taxă – numită „contribuție” de către guvern – vor fi destinate Fondului național de sănătate al Poloniei, precum și protejării monumentelor naționale, dar vor merge și către un fond nou creat pentru a sprijini
„cultura și patrimoniul național în mass-media”,
a declarat Ministerul Finanțelor săptămâna trecută.
În scrisoarea deschisă, organizațiile media s-au plâns că acuzațiile extrem de variate cu care se confruntă diferitele companii sunt „revoltătoare” și că modificarea condițiilor licențelor de difuzare existente a fost inacceptabilă într-o țară guvernată de statul de drept. Aceștia au mai acuzat că din taxă se vor strânge cel mult 100 de milioane de złoți de la giganții internaționali mondiali, în timp ce companiile media active în Polonia ar plăti 800 de milioane de złoți.
„Este o sumă semnificativă?” a întrebat Morawiecki. „Nu, este un pas în direcția egalizării șansele jucătorilor naționali din diferite ramuri în relație cu jucătorii internaționali uriași”
Suspiciunile cu privire la motivațiile guvernului sunt susținute de comentariile frecvente ale înalților oficiali care solicită un control mai mare al mass-mediei independente și se plâng că firmele de media străine, în special cele germane, joacă un rol principal în Polonia.
„Dacă va trece, ar fi ultimul lucru de care [PiS] are nevoie să controleze mass-media. Unii editori nu vor supraviețui, iar alții, pur și simplu, vor vinde guvernului ”,
a spus executivul media.
Rafinatorul controlat de guvern, PKN Orlen, a cumpărat recent unul dintre cele mai mari grupuri de ziare din țară de la un editor german, provocând temeri că acesta își propune să le aducă sub controlul partidului de guvernământ.
Guvernul Ungariei controlează deja marea majoritate a mass-mediei din țară; marți, unul dintre ultimii radiodifuzori independenți a fost forțat să iasă din transmisie după ce licența sa de difuzare nu a fost prelungită.
Atât Ungaria, cât și Polonia s-au prăbușit în ultimele clasamente privind libertatea presei realizate de Reporteri Fără Frontiere, un ONG. Polonia s-a clasat pe 62 din 180 de țări în 2020; în 2015 era pe locul 18, anul în care PiS a venit la putere. Ungaria se află pe locul 89.