Închide

Polonia va construi un zid la granița cu Kaliningrad. Când se vor termina lucrările?

Avatar
Flag of poland

Fotografie de Kaboompics .com pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Varșovia lucrează la “sigilarea” frontierei, pe fondul temerilor că Moscova o folosește ca pe o conductă pentru migrația ilegală. Polonia a finalizat recent o barieră similară de-a lungul frontierei sale cu Belarus, după un conflict cu privire la migranți, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că miercuri ar urma să înceapă construcția un gard temporar de-a lungul frontierei polono-ruse.

Bariera de 2,5 metri înălțime și 3 metri adâncime va fi construită de-a lungul exclavei rusești Kaliningrad, a declarat Blaszczak.

Lucrările la barieră ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2023.

De ce Polonia construiește un gard de-a lungul graniței Kaliningrad?

În contextul tensiunilor cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, autoritățile poloneze au suspectat că Moscova intenționează să faciliteze trecerea ilegală a frontierei de către migranții asiatici și africani în UE prin Kaliningrad.

Blaszczak a declarat că a ordonat această măsură pentru a consolida securitatea Poloniei “prin sigilarea acestei frontiere”, după o decizie recentă a autorității aviatice ruse de a lansa zboruri din Orientul Mijlociu și Africa de Nord către Kaliningrad.

Potrivit poliției de frontieră poloneze, în luna octombrie nu au existat intrări ilegale din Kaliningrad în Polonia.

“Frontiera polono-rusă este stabilă și calmă. Nu a existat nicio trecere ilegală a frontierei”, a declarat Anna Michalska, purtător de cuvânt al Gărzii de Frontieră. “Nu suntem acolo doar în vremuri de pace. Suntem pregătiți pentru diverse situații de criză și, după ceea ce s-a întâmplat la granița dintre Polonia și Belarus, suntem și mai pregătiți pentru orice, pentru toate scenariile cele mai sumbre”, a adăugat ea.

Ce s-a întâmplat anul trecut la granița dintre Polonia și Belarus?

Ministrul polonez al Apărării a declarat că bariera din Kaliningrad va fi similară cu cea construită de Varșovia de-a lungul graniței polono-belaruse după o confruntare majoră cu Minsk anul trecut.

Mii de migranți africani și din Orientul Mijlociu au fost blocați la granița cu Belarus în timp ce încercau să treacă pe teritoriile UE.

UE și Polonia, membră a acesteia, au acuzat Minskul, un aliat apropiat al Rusiei, că i-a folosit pe migranți ca parte a unui “război hibrid” împotriva blocului în încercarea de a-l destabiliza.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat polițiștii de frontieră polonezi că i-au împins cu forța pe migranți și pe solicitanții de azil înapoi în Belarus. Potrivit organizației Medici fără Frontiere (MSF), cel puțin 21 de migranți au murit.

Bariera de-a lungul frontierei cu Belarus a fost finalizată în iunie.

scroll to top