Închide

Polonia vrea să cumpere o cantitate de aur uriașă. Cam cât întreaga rezervă a României

Avatar
gold, bullion, ing

Fotografie de istara pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Banca Națională a Poloniei vrea să cumpere cel puțin 100 de tone de aur în anii următori, pentru a demonstra puterea economică a ţării, a declarat guvernatorul instituției. Cantitatea de aur ar valora 5,5 miliarde de dolari la prețurile actuale, scrie Reuters, citat de timpul.md.

În acest moment, Banca Poloniei deține 229 de tone de aur, din care jumătate au fost achiziționate în mandatul actualului guvernator, care își promovează acum candidatura pentru un al doilea mandat.

În paralel, Banca Centrală a Poloniei a repatriat aproximativ 100 de tone de aur depozitate la Banca Angliei.

Guvernatorul Adam Glapinski a susţinut în repetate rânduri necesitatea de a creşte rezervele de aur, iar în luna ianuarie a acestui an spunea că ponderea aurului în rezervele Băncii Naţionale ar trebui să ajungă la cel puţin 20%, de la 9% în prezent.

În ultimul deceniu, o serie de bănci centrale, în special din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Asia, au intensificat achizițiile de aur, considerându-l adesea o modalitate de a reduce dependența de active precum dolarul american.

De menționat că la 31 mai 2020, nivelul rezervei de aur a României s-a menţinut la 103,6 tone, valoarea acesteia fiind de 5,11 miliarde euro.

scroll to top