Poluatorii Ikea, Amazon, Unilever, Inditex și amprenta de carbon a transportului lor maritim
Unii dintre cei mai mari comercianți cu amănuntul și producători de alimente din lume (inclusiv Amazon, Ikea, Inditex și Unilever) se angajează să își facă transportul maritim complet fără emisii până în 2040. Nouă companii s-au unit în „Proprietari de marfă pentru nave cu emisii zero”, folosindu-și influența colectivă pentru a împinge companiile de logistică către un transport fără emisii de carbon, scrie Retail Detail.
De asemenea, doresc să colaboreze pentru a explora oportunitățile de inovare și pentru a face transportul fără emisii de carbon accesibil tuturor. Niciun proprietar individual de marfă nu are suficientă influență pe piață pe cont propriu pentru a impune schimbarea, susțin ei.
„Transportul maritim, la fel ca toate sectoarele economiei globale, trebuie să se decarbonizeze rapid dacă vrem să rezolvăm criza climatică, iar companiile multinaționale vor fi actori-cheie în catalizarea unei tranziții a energiei curate în transportul maritim. Îndemnăm alți proprietari de mărfuri, actori ai lanțului valoric și guverne, să își unească forțele cu noi ”, a declarat președintele Dan Porterfield de la Aspen Institute și inițiatorul coZEV într-un comunicat de presă.
La fel de multe emisii ca Japonia
„Prin colaborarea cu parteneri, companii și organizații care au aceleași idei de-a lungul lanțului valoric, putem crea mișcări puternice. Este o piatră de temelie importantă pentru a manifesta angajamentul de a decarboniza transportul maritim. Cu această declarație de ambiție, vrem să demonstrăm hotărârea de a atinge ținte stabilite și de a insufla încredere tuturor părților interesate din industria navală oceanică în direcția călătoriei noastre comune de decarbonizare”, spun reprezentanții IKEA.
Problema pe care cele nouă companii încearcă să o abordeze este într-adevăr imensă. Navele containere emit anual un miliard de tone de dioxid de carbon, cam atât cât Germania și întregul Regat Unit combinate. Dacă navele de containere ar fi un stat separat, ele s-ar situa pe locul cinci la nivel mondial (alături de Japonia) ca cei mai mari emițători de carbon.
Cu toate acestea, Institutul Aspen este foarte optimist cu privire la șansele sale de succes:
„Pe termen scurt, sectorul își poate reduce emisiile cu 50% navigând mai încet și folosind energia eoliană”.
Cu toate acestea, inițiatorul avertizează că
„Având în vedere durata lungă de viață a navelor maritime de marfă, tranziția către transportul fără emisii trebuie să înceapă imediat pentru a atinge obiectivul până în 2050”.