Închide

Popescu: Trebuie să diversificăm sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale

Avatar
Stc Bibesti

Stația de comprimare a gazelor naturale de la Bibești, Gorj, pe traseul gazoductului BRUA. Foto: Transgaz.

Timp de citire: 2 minute

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că România este dispusă să pună pe masă conducta BRUA, care poate fi o rută alternativă de aprovizionare pentru a aduce în Europa gaze din Azerbaidjan.

“Trebuie să nu mai depindem de o singură sursă majoră de aprovizionare, este nevoie să ne diversificăm sursele şi rutele de aprovizionare. România este dispusă să pună pe masă conducta BRUA, care a fost construită ca un proiect european şi care acum nu este utilizată la potenţialul pe care l-ar putea avea. BRUA poate fi o rută alternativă de aprovizionare pentru a aduce în Europa gaze din Azerbaidjan prin TANAP, TAP, coridorul sudic, coridorul vertical şi mai departe spre Europa de Est”, a precizat ministrul Energiei, citat de Agerpres.

În plus, Popescu a subliniat că România este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Europa şi dispune de resurse de gaze în Marea Neagră.

“Vrem să avem această opţiune pe masă, vrem să extragem şi să consumăm gazele în Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, vrem să explorăm toate opţiunile posibile pentru a ajuta populaţia Ucrainei şi a Republicii Moldova pentru că toată lumea trebuie să ştie că Republica Moldova şi Ucraina sunt legate împreună, reţelele lor electrice sunt legate, sunt legate când vine vorba de aprovizionarea cu gaze şi trebuie să le tratăm la fel”, a mai spus ministrul Energiei.

Ministrul Energiei participă luni la reuniunea extraordinară a Consiliului Energie de la Bruxelles, apoi va pleca în Azerbaidjan, pentru discuţii despre diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze ale ţării.

“Astăzi mă aflu la Bruxelles, unde voi participa la Reuniunea Extraordinară a Consiliului Energie, care a fost convocat în urma solicitării pe care am făcut-o, împreună cu colegii omologi din Bulgaria şi Grecia. Vom avea discuţii politice cu privire la teme de actualitate în contextul curent, conflictul din Ucraina, cu accent pe securitatea aprovizionării şi creşterea preţurilor la energie. De aceea anunţ public că nu voi participa astăzi la convocarea făcută de colegii de la USR – PLUS de a participa la ora Guvernului, la Camera Deputaţilor. Cu regret, am văzut că, din păcate, colegii de la USR – PLUS nu înţeleg situaţia extraordinară în care ne aflăm şi continuă exerciţiile de PR, din lipsă de idei, nefiind în stare să vină cu soluţii concrete. Nu, nu dau bir cu fugiţii, aşa cum vă întrebaţi retoric”, a anunţat ministrul luni dimineaţa pe reţeaua de socializare.

scroll to top